%27De+stal+komt+er+toch%21%27
Blog
© FarmAdvies

'De stal komt er toch!'

'De stal komt er toch!' Dat waren de woorden van een varkenshouder na de afwijzing van een financieringsaanvraag voor een nieuwe varkensstal. In een gesprek wordt uitgelegd waarom het geld niet ter beschikking wordt gesteld door de bankier. De kern is 'de stikstofproblematiek'. Er mag in dat gebied geen nieuwe stal gefinancierd worden met geld van deze bankier. Voor de duidelijkheid: dit bedrijf is geen 'piekbelaster'.

De afwijzing van de financieringsaanvraag is voor iedereen een grote teleurstelling, het meest voor de ondernemer zelf natuurlijk. Maar ook voor de bankier. De bankier baalt ook enorm, want de afwijzing is ook voor de bank niet verwacht. Ook bankiers zijn zoekende waar de grenzen liggen qua financieren. Uitbreiding van een nieuwe stal niet financieren? Aankoop van een andere locatie wel? Hoelang gaat dit beleid nog duren ? Wat kan er wel? Het is zeer mistig bij het financieringsbeleid. Frustrerend voor alle betrokkenen.

Maar waar staat dit varkensbedrijf nu? Een prachtig varkensbedrijf dat wil doorontwikkelen. Een prachtig varkensbedrijf met genoeg potentieel voor bedrijfsopvolging. Een prachtig varkensbedrijf dat voor en na de investering financieel gezond is. Moet dit varkensbedrijf de stal met eigen middelen betalen? Het is wel goed varkensjaar geweest, maar dat gaat toch echt niet. Maar hoe dan wel?

Na diverse gesprekken is wel duidelijk dat de relatie met de huidige bankier goed moet blijven. De conclusie is dat de huidige bankier wel ruimte moet geven om een alternatief financieringstraject mogelijk te maken. Open en eerlijke communicatie is in dit traject absoluut aanwezig. Maar is er dan nog een alternatief voor de financiering?

Het antwoord was snel gevonden. Uit het netwerk van de varkenshouder en uit ons netwerk blijkt al snel dat er interesse is. Veel sneller dan gedacht. Zelfs interesse vanuit collega-ondernemers. Het geeft deze onderneming weer energie, het gevoel dat het kan. Zoals deze ondernemer meteen al zei, de stal komt er! Nu met nog meer overtuiging.

Erik van der Hijden
Eigenaar FarmAdvies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer