%27Uitslag+verkeerd%3A+kanker%27
Blog
© FarmAdvies

'Uitslag verkeerd: kanker'

Ik krijg een telefoontje van een ondernemer in de varkenshouderij. Het gesprek is dringend. Een periodiek bevolkingsonderzoek leverde totaal onverwacht een verkeerde uitslag op: kanker positief. Ik voel enigszins paniek en wanhoop bij de ondernemer.

De uitslag is gevallen als een bom. Logisch. Wat nu? Welke scenario's komen er op je af? Wat gebeurt er met het bedrijf ? Blijft mijn partner wel goed achter? De uitslag laat het hoofd en het gezin overuren maken. De vraag richting mij is of het allemaal wel financieel goed geregeld is voor de nabestaande en de mogelijke bedrijfsopvolger.

Kort na de eerste uitslag spreek ik deze ondernemer opnieuw. Er zijn vervolgonderzoeken geweest en de kanker is gelukkig te bestrijden. De kans op algehele genezing is zelfs groot. Dit geeft gelukkig veel duidelijkheid en rust. De afgelopen weken waren een nachtmerrie en veel (doem)scenario's zijn gepasseerd. De ondernemer spreekt nu van veel geluk: 'Wat een geluk dat ik via dit bevolkingsonderzoek er op tijd bij ben. Stel dat ons zorgsysteem dit niet had geregeld.'

In dezelfde periode krijgt de partner van een andere varkenshouder eveneens een verkeerde uitslag: ook kanker positief. Ook het resultaat van een vergelijkbaar bevolkingsonderzoek. Helaas werd het bij haar te laat geconstateerd; de kanker had al te veel grip op haar gehele lichaam. Na een kort ziekbed heeft ze deze wereld jammer genoeg moeten verlaten.

Onlangs sprak ik de achtergebleven partner. Dan pas besef je echt welke leegte achterblijft als je je geliefde partner hebt moeten loslaten. Pijn, verdriet en onmacht regeren

Ook dicht bij mezelf en mijn gezin worden mensen geconfronteerd met kanker. Mijn aanstaande schoonzus en een goede vriendin van mijn vrouw en mij hadden beiden geluk. Pech dat de uitslag kanker was, geluk dat herstel mogelijk is.

Mede het regelmatig in aanraking komen met kanker is de reden dat mijn vrouw en ik dit jaar voor de eerste keer meedoen aan de actie Alpe d'HuZes. Tijdens dit sportevenement wordt zoveel mogelijk geld ingezameld tegen kanker. Mijn vrouw gaat op blote voeten de Alpe d'Huez bedwingen. Waarom? Meer uitdaging.

Ik ga deze berg trotseren met de racefiets. Natuurlijk via de organisatie BIG Challenge. Als BIG Challenge doet de agri- en foodsector met een groot aantal teams mee. Vanuit het Brabantse Spoordonk doen wij met drie teams en 25 deelnemers mee. Wij vinden dat de onderzoeken naar oplossingen voor kanker en preventief bevolkingsonderzoek door moeten gaan.

Daarom wil ik u vragen om een steentje te willen bijdragen in de strijd tegen kanker. Dit kan door mij te sponsoren via deze webpagina. Ik ben ervan overtuigd dat elke euro helpt.

PS. Natuurlijk mag u uw bijdrage ook overmaken op mijn vrouw haar webpagina.

Alvast hartelijk bedankt voor uw donatie.

Erik van der Hijden
Eigenaar FarmAdvies

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer