%27Ketenconcepten%3A+samenwerken+is+impact+maken%21%27
Blog
© ForFarmers

'Ketenconcepten: samenwerken is impact maken!'

In mijn vorige blog vroeg ik u welke duurzame keuzes u gaat maken in 2024. In het verlengde hiervan is het belangrijk te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn rond de uitdagingen en kansen die zich voordoen. Deelname aan een ketenconcept is een uitstekende optie.

Als varkensspecialist mag ik graag mijn steentje bijdragen binnen ketenconcepten. Bij ForFarmers werken we nauw samen met diverse concepten. Daarbij beschouwen we transparantie als een belangrijke bijdrage die wij als bedrijf kunnen leveren met voer, advies en data.

Binnen ketenconcepten werken we met één gewenst en op maat gemaakt voerpakket. Hierdoor kunnen de resultaten eenduidig en transparant met elkaar worden vergeleken, waar elke varkenshouder beter van wordt. Daarnaast zorgt het ervoor dat de voorspelbaarheid binnen de keten toeneemt.

Zelf ben ik bij het Frievar-ketenconcept betrokken. Hierbinnen werk ik nauw samen met onder andere de ketenregisseurs, geneticabedrijven en dierenartsen. De impact van de samenwerking resulteert in voorspelbaarheid, transparantie en efficiëntie. Die zaken samen reduceren faalkosten, wat weer is terug te investeren in de keten.

Doelen vaststellen en bereiken

Voor mij is een belangrijk voordeel voor de varkenshouder in deze samenwerking het vaststellen en bereiken van doelstellingen. Jaarlijks beschrijf ik samen met de varkenshouder en onze ketenconceptpartners bedrijfsspecifieke doelen, gebaseerd op de doelstellingen van het ketenconcept en de behoeften van de varkenshouder. Dit proces zorgt ervoor dat de doelen echt aansluiten bij wat de varkenshouder wil bereiken en dat de samenwerking voor het behalen ervan efficiënt kan worden ingevuld.

Op deze manier ben ikzelf extra betrokken op het boerenerf van de varkenshouder. Want alle partners houden elkaar op de hoogte aan de hand van bezoekverslagen, gezamenlijke bezoeken en telefoongesprekken.

Onze samengebrachte kennis speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van zowel het ketenconcept als de varkenshouder. We maken samen innovatieve plannen die het proces en de resultaten verbeteren. Een voorbeeld hiervan is een voerproef die we hebben uitgevoerd, die heeft geleid tot verbeteringen in het technische resultaat en een verhoging van het rendement.

Kennis in praktijk gebracht

De conclusies van deze proef hebben we besproken tijdens de studieclubbijeenkomst en de opgedane kennis hebben we ingezet bij de varkenshouders. Het is geweldig om te zien dat deze bedrijven hier nu ook de voordelen van ervaren.

Het bevorderen van een duurzame varkenssector staat niet voor niets in onze strategie 'For the Future of Farming'. Door samenwerkingen binnen ketenconcepten aan te gaan, kunnen we onze strategie effectief nastreven en een positieve impact hebben. Dit resulteert in stabiliteit en zekerheid, waardoor de ondernemer zich kan focussen op het houden van varkens en waar nodig kan investeren in zijn bedrijf, om klaar te zijn voor de toekomst.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een ketenconcept? Zoek mij of een van mijn collega's op, want nieuwe deelnemers zijn welkom.

Edwin Haverkate
Varkensspecialist bij ForFarmers

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer