Beter+biologisch+voer+met+mengkuil
Nieuws
© Nancy Rouwhorst

Beter biologisch voer met mengkuil

Mengkuilen passen bij het opwaarderen van grondstoffen en bieden een mogelijkheid om de voerconversie bij varkens te verlagen, geeft Erik Salemink van ForFarmers aan. Hij zei dat bij BIG-event van ForFarmers op 27 maart .

De bezoekers van het BIG-Event zagen bij biologische varkenshouderij maatschap Rouwhorst - Hahné hoe een mengkuil in een slurf gemaakt wordt. Omdat de biologische teelt van CCM tegenviel, ging maatschap Rouwhorst - Hahné voor hun varkenshouderij in het Gelderse Mariënvelde eerder al op zoek naar een alternatief en vond dat in een mengkuil. Vorig jaar bestond de kuil uit triticale en erwt, dit jaar wordt het een mengsel van gerst en veldbonen.

Omdat de voorraad mengkuil nu op was, maakte loonbedrijf Westerveld tijdens het BIG-event een nieuwe een mengkuil onder het toeziend oog van bezoekers van het event. Deze mengkuil bestaat uit fijngemalen gerst en bonen. Voor het mengsel in de slurf gaat, komen er melkzuurbacteriën bij en wordt water toegevoegd om het drogestofgehalte op ongeveer 65 procent te krijgen. De massa zit strak geperst in de slurf, 1.700 kilo product per strekkende meter.

Een mooie brij

Na 4 tot 6 weken is de inhoud omgezet naar een mooie brij die eruit ziet als snert. Het gefermenteerde voer heeft een hoog melkzuurgehalte en een laag gehalte azijnzuur. 'Afhankelijk van de opbrengst per hectare kopen we in de zomer granen bij om zo ruim een jaarrond mengkuil te voeren', legt Mark Hahné uit over het maken van de mengkuil.

Maatschap Rouwhorst - Hahné heeft een biologisch bedrijf met 270 zeugen en 500 vleesvarkens. Dagelijks voert Hahné de vleesvarkens een 500 kilo mengkuil. Dat vormt 40 procent van het rantsoen. De overige 60 procent is droogvoer. Door deze wijze van voeren bespaart de maatschap 7 euro per 100 kilo voer.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer