Afrikaanse+varkenspest+verspreidt+zich+als+een+olievlek+door+Europa
Nieuws
© Horst Jegen

Afrikaanse varkenspest verspreidt zich als een olievlek door Europa

De verspreiding van Afrikaanse varkenspest breidt zich als een olievlek uit. Het virus waart inmiddels rond in twintig Europese landen en steeds vaker worden bedrijfsmatig gehouden varkens getroffen. Met in totaal 12.121 dieren zijn de aantallen verdubbeld ten opzichte van 2022.

Afrikaanse varkenspest stak in 2014 voor het eerst de kop op in Europa en vorig jaar moesten opnieuw vijf Europese landen aan het besmettingsgebied toegevoegd worden: Griekenland, Kroatië, Kosovo, Bosnië en Herzegovina en Zweden. Aangezien het virus zich in Griekenland en Kosovo niet verder verspreid heeft, lijkt het in die landen om een eenmalige besmetting te gaan, zo meldt de Duitse belangenbehartiger ISN.

Bij gehouden varkens komt Afrikaanse varkenspest voor in zestien Europese landen. Kroatië en Bosnië en Herzegovina kregen in 2023 voor het eerst te maken met uitbraken bij bedrijfsmatig gehouden varkens. Bosnië en Herzegovina heeft volgens het Animal Disease Information System (ADIS) met ruim 1.508 gevallen het hoogste aantal gevallen. De situatie wordt er nog steeds gekwalificeerd als 'acuut'.

Ook in Kroatië werden meer dan 1.124 besmettingen gemeld, gevolgd door Servië met ruim 977 getroffen tamme varkens. Roemenië volgt met meer dan 700 gevallen.

Over het geheel genomen bedraagt ??het totale aantal uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Europa bij bedrijfsmatig gehouden varken 4.500 stuks (15 december 2023). Dat is aanzienlijk hoger dan het totale aantal uitbraken in 2022. Het ging toen om 515 gevallen (16 december 2022).

Polen grootste uitbraken

De spreiding in de populatie van wilde zwijnen ligt op een vergelijkbaar niveau als vorig jaar. Alleen in de nieuw toegevoegde landen werden lagere aantallen gerapporteerd. De grootste uitbraken van Afrikaanse varkenspest vinden nog steeds plaats in Polen. Uit ADIS blijkt dat tot half december sprake was van 2.584 uitbraken. Vooral in het westen van Polen worden uitbraken gezien.

Polen wordt gevolgd door Italië (1.009 uitbraken) en Duitsland (879 uitbraken) en Letland (718 uitbraken). Duitsland meldde de afgelopen maanden wel minder gevallen van Afrikaanse varkenspest. Het aantal uitbraken bij wilde zwijnen blijft afnemen. Daarom zijn in enkele van de getroffen deelstaten de beperkingszones verkleind of geëlimineerd.

Sinds het begin van 2023 heeft het Friedrich Loeffler Instituut in Duitsland 880 gevallen van Afrikaanse varkenspest geïdentificeerd bij wilde zwijnen en één geval bij gehouden varkens. Per 22 december 2023 zijn dat er 881. De vondsten in Duitsland beperkten zich tot de districten Görlitz en Bautzen in Saksen, evenals de Spree-Neiße, Uckermark en Oberspreewald-Lausitz in Brandenburg, vlak bij de Poolse grens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer