Britse+varkenssector+boert+weer+iets+achteruit
Nieuws
© Varkens Archief

Britse varkenssector boert weer iets achteruit

De productie van varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk ligt in het eerste kwartaal van dit jaar 2,5 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het aantal geslachte varkens daalde iets sterker. Die daling werd echter gecompenseerd een hoger slachtgewicht (+1,6 kilo). Ook zijn iets meer zeugen en beren geslacht dan in 2023.

Het aantal slachtingen komt over de eerste drie maanden van dit jaar uit op 2,43 miljoen vleesvarkens. Dat zijn er zo'n 116.000 minder dan in het eerste kwartaal van 2023. Een slachtvarken woog het afgelopen kwartaal gemiddeld 90,5 kilo, zo blijkt uit marktcijfers van het Britse Departement van Milieu, Voedsel en plattelandszaken (Defra).

In de eerste drie maanden van 2024 zijn daarnaast 55.500 zeugen en beren afgevoerd naar de slachterij, ruim 4.000 stuks meer dan in het eerste kwartaal van 2023. Hierdoor is de Britse varkensvleesproductie uitgekomen op 227.800 ton. Dit is een daling van 2,5 procent in vergelijking tot dezelfde periode een jaar eerder. Ten opzichte van 2022 is het productiedaling van bijna 14 procent.

Kostprijs gaat oplopen

Aanhoudende nattigheid heeft volgens Defra een negatieve invloed op de productiviteit van varkensbedrijven. Daarbij staat de beschikbaarheid van eigen geteelde voedergewassen door natte akkers flink onder druk. Ook zijn de prijzen voor stro flink gestegen. De gemiddelde prijs is momenteel zo'n 103 euro per to. Dat is bijna 45 euro hoger dan in 2023.

Defra verwacht daarom een oplopende kostprijs in de richting van december en een dalend aanbod aan vleesvarkens.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  24° / 17°
  75 %
 • Maandag
  22° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 16°
  50 %
Meer weer