Britse+varkensvleessector+piept+en+kraakt
Nieuws
© Varkens Archief

Britse varkensvleessector piept en kraakt

De varkensvleesproductie in het Verenigd Koninkrijk ligt in de eerste jaarhelft 13 procent onder het volume van 2022. De 457.100 ton varkensvlees is het laagste productieniveau sinds 2017. De Britse varkensvleesproductieketen piept en kraakt.

De productie van varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk blijft krimpen. De productie- en slachtcijfers voor de eerste helft van 2023 levert significante dalingen op ten opzichte van voorgaande jaren. Er zijn 4,95 miljoen vleesvarkens geslacht. Die zijn goed voor de productie van 457.100 ton varkensvlees. Dat zijn 11 procent minder geslachte varkens dan in de eerste jaarhelft van 2022. Dat slachtaantal ligt op het laagste niveau in de afgelopen tien jaar, meldt AHDB.

De varkensvleesproductie pakt de eerste zes maanden van dit jaar 13 procent lager uit, doordat het karkasgewicht is gedaald.

Minder varkensslachterijen

De krapte op de markt houdt de varkensprijzen op een hoog niveau, maar veroorzaakt ook een aanzienlijke verstoring van de toeleveringsketen. Daardoor daalt het aantal gespecialiseerde varkensslachterijen in het Verenigd Koninkrijk verder. Sinds 2017 is het aantal varkensslachterijen gedaald van vijftien naar tien in 2022. Als de teruggang in het varkensaanbod aanhoudt, zullen meer slachterijsluitingen volgen.

In juni produceerde het Verenigd Koninkrijk volgens het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken 74.700 ton varkensvlees. Dit is een daling van 7 procent ten opzichte van de maand ervoor. Dat vleesvolume is afkomstig van 813.700 geslachte vleesvarkens, een afname van 6 procent. Het gemiddelde karkasgewicht in juni lag op 88,3 kilo. Dat is slechts 400 gram lager dan in mei, maar toen was het gemiddelde slachtgewicht ook al 700 gram lager dan in april.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 2°
  0 %
 • Vrijdag
  13° / 0°
  0 %
Meer weer