ABZ%40Green+verlaagt+voerkosten+en+mestproductie
Nieuws
© Henk Riswick

ABZ@Green verlaagt voerkosten en mestproductie

Het nieuwe voeradditief ABZ@Green van ABZ De Samenwerking verlaagt de voederconversie van varkens met gemiddeld 2 procent. Bovendien zorgt het gebruik van dit product voor een lagere mestproductie, meldt de veevoerfirma.

In een praktijkproef leidt ABZ@Green volgens ABZ De Samenwerking tot een voordeel van 1,70 euro per 100 kilo groei. Het product is gebaseerd op natuurlijke ingrediënten die een positief effect hebben op de vertering en het metabolisme van varkens. Het product is getest op een praktijkbedrijf met drieduizend vleesvarkens (TN70 x Tempo), waar het werd toegevoegd aan het voer.

Bij een gelijke voeropname was de voederconversie van varkens met ABZ@Green 2,4 procent lager en de groei 2,9 procent hoger, in vergelijking met de controlegroep. Deze verbeteringen leidden volgens de veevoerfirma, ondanks de extra kosten voor het voeradditief, tot lagere voerkosten op het praktijkbedrijf.

Tijdens een herhaling van de proef op hetzelfde bedrijf groeiden de varkens 2,4 procent harder en waren ze ongeveer 2 procent efficiënter.

Betere benutting mineralen

De voederconversie verlagen is een van de belangrijkste manieren om mineralen beter te benutten en dus minder mest te produceren. 'Oftewel, per kilo voer wordt dezelfde hoeveelheid stikstof en fosfaat aangevoerd. Maar door minder kilo’s voer te gebruiken en toch dezelfde kilo’s vlees af te leveren, komt er minder in de mest', meldt ABZ De Samenwerking.

Per duizend varkensplaatsen kan ABZ@Green volgens de veevoerfirma zorgen voor 50 kuub minder mest. Los van lagere voerkosten zou dit een mogelijke besparing opleveren van om en nabij de 1.500 euro.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer