Innoverend+Agrifirm+zet+in+2023+minder+om
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Innoverend Agrifirm zet in 2023 minder om

De omzet van Agrifirm daalde in 2023 met 13,2 procent en kwam uit op 2,439 miljard euro, blijkt uit jaarcijfers van de coöperatie. Het nettoresultaat bedroeg een verlies van 3,6 miljoen euro, in 2022 was dan nog een plus van 24,1 miljoen euro. Wel heeft ze haar marktaandeel zeugen- en biggenvoeders weten te vergroten.

Ondanks het verlies over 2023 is Agrifirm financieel gezond. Het concern beschikt over een groepsvermogen van 507,1 miljoen euro dat 55 procent is van het totale vermogen. De circa 8.500 aangesloten veehouders en telers kunnen samen een ledenuitkering van 7,3 miljoen euro verdelen. Dat is wel aanzienlijk minder dan de 14,3 miljoen euro over 2022.

De totale omzet in tonnen mengvoer daalde van 3,40 miljoen ton naar 3,22 miljoen ton. Inclusief de omzet van coproducten, premixen en concentraten kwam de totale voeromzet van Agrifirm uit op 4,50 miljoen ton. In 2022 was dat nog 4,96 miljoen ton.

Ontwikkelingen op de varkensmarkt

Agrifirm zet in op innovatie, dit thema speelt volgens haar een sleutelrol in de snelveranderende varkensmarkt. Zo is het innovatieve voerconcept Crunch voor gespeende biggen doorontwikkeld en wordt er ook in 2024 een tandje bijgeschakeld. De vraag naar dit product neemt volgens de coöperatie toe.

De varkensvleesproductie verder verduurzamen blijft ook een speerpunt van de coöperatie. De pilot met het circulaire voer Feed Forward was succesvol en wordt nu in de praktijk getest. Bij dit varkensvoer wordt maximaal gebruikgemaakt van reststromen en lokale grondstoffen, waaronder granen. Het bevat geen soja- of palmproducten en is 'vrij van ontbossing'. De CO2-equivalenten (CO2e)-voetafdruk per kilo voer is daardoor 15 procent kleiner ten opzichte van het huidige standaard varkensvoer.

Meer biggen naar buitenland

De activiteiten in de Nederlandse varkenssector waren uitdagend voor de coöperatie, die haar hoofdkantoor in Apeldoorn heeft. Door de hoge biggenprijzen zijn veel biggen verkocht aan het buitenland, waardoor met name in het eerste halfjaar van 2023 aanzienlijk minder varkens in Nederland werden geslacht. De vleesvarkensmarkt kromp in 2023 met 6 procent, waardoor ook Agrifirm minder varkensvoer kon afzetten.

Het concern verwacht dit jaar een verdere krimp van de varkenssector, omdat ruim vijfhonderd varkenshouderijen zijn aangemeld voor de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties. Wel heeft Agrifirm de ambitie meer marktaandeel in de varkenssector te winnen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer