%271+varkensgeluid%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'1 varkensgeluid'

Misschien roept de naam '1 varkensgeluid' herinneringen op. Eigenlijk is deze titel niet eens bedoeld om hierop terug te vallen, want met de Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV) hebben we ook één geluid in de belangenbehartiging.

Waarop deze titel doelt, zijn de boerenprotesten van nu en hoe we nu als varkenssector ook ons geluid weer goed kunnen laten horen. De POV doet dit al continu mede met de Coalitie Vitale Varkenshouderij (Coviva).

Coviva heeft vijf hoofdambities, zo valt te lezen op de website, waarvan ik er eentje uit wil uitlichten: 'De varkenshouderij heeft een centrale positie in de circulaire economie.' Deze is als volgt verder uitgediept: 'Varkens zetten laagwaardige (bijvoorbeeld reststromen uit de voedingsindustrie) om in hoogwaardige voeding' en 'De mest van het varken is waardevol als vervanger van fossiele kunstmest'.

De voordelen hiervan zijn dat de reststromen worden opgewaardeerd en we een lage CO2-footprint weten te realiseren in de Nederlandse varkenshouderij ten opzichte van veel andere productielanden van varkensvlees. Enerzijds door efficiënte productie – denk onder andere aan voederconversie – en anderzijds door opwaardering van reststromen. Wat op termijn ook bijdraagt aan circulariteit, is (meer) vervanging van kunstmest.

Volgens mij moet hier nu extra veel focus op worden gelegd in de vorm van: laat mest toe als kunstmestvervanger en zorg voor erkenning van het onderscheidende niveau dat de Nederlandse varkenshouderij weet te halen op CO2-footprint. Dit moet financieel worden gewaardeerd en oneerlijke concurrentie uitsluiten. Alle ambities van Coviva zijn belangrijk, maar nadruk leggen op enkele punten kan verstandig zijn. Als het ijzer heet is…, misschien begint het ijzer in ieder geval warm te worden in Brussel.

Laten we proberen vooral dit als 1 geluid naar buiten te brengen. Zou de tijd er rijp voor zijn?

Rick Königkrämer
Hoofd verkoop varkensvoeders Fransen Gerrits

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer