Kantelpunten+al+gepasseerd+door+biologische+veehouderij
Achtergrond
© Varkens Archief

Kantelpunten al gepasseerd door biologische veehouderij

De belangrijke kantelpunten die zijn beschreven in het Deltaplan Veehouderij uit 2020 van de Dierenbescherming heeft de biologische veehouderij al gepasseerd. De enige uitzondering is het castreren van biggen in de biologische varkenshouderij.

Dat bleek vorige week tijdens de Biokennisweek tijdens het symposium 'De enige toekomstbestendige veehouderij is een dierwaardige veehouderij' in Den Bosch. Volgens hoogleraar dierenwelzijn Bas Rodenburg van de Universiteit Utrecht wordt bij positief dierenwelzijn vooral gekeken naar gedragsmogelijkheden.

'Een biologisch houderijsysteem is een systeem waar dieren hun gedragsbehoeften doorgaans goed in kwijt kunnen. Dieren voelen zich goed in hun omgeving. Met meer diversiteit in het systeem scoor je daar beter op. De uitgangspositie is goed. Het is niet voor niets dat biologisch met drie sterren wordt gewaardeerd volgens het Beter Leven-keurmerk.'

Toch is daarmee niet alles gezegd, stelt Rodenburg. 'Je moet blijven meten en vaststellen. De biologische veehouderij is niet een vrijbrief voor dierenwelzijn. Je moet altijd blijven kijken hoe goed je het doet als veehouder. Het management van de veehouder is bepalend.'

Negatief welzijn beperken

Voor dierenwelzijn is al jarenlang aandacht. In de veehouderij zijn grote stappen gemaakt, erkenden verschillende sprekers. Volgens beleidsmedewerker Lisanne Stadig van de Dierenbescherming zijn in de Nederlandse veehouderij tot nu toe vooral punten gerealiseerd die dierenleed en negatief welzijn moeten beperken en voorkomen.

'Daarin is al veel gebeurd. In het verleden werden zeugen en koeien bijvoorbeeld aangebonden. We staan nu aan het begin van de revolutie naar positief dierenwelzijn. Daar is veel meer kennis over gekomen en onderzoek naar gedaan.'

Rodenburg liet tijdens het symposium zien dat er allerlei metingen kunnen worden gedaan om dierenwelzijn aan te tonen. Zo worden gedrag en activiteit, lichamelijke conditie en gezondheid gemeten. Onderzoek doen naar mentale gezondheid is volgens de hoogleraar lastiger, maar daar zijn ook mogelijkheden voor.

Geluiden van varkens

Bij varkens wordt onderzoek gedaan naar mentale gezondheid door te luisteren naar de geluiden van varkens. Varkens maken verschillende typen geluiden die in verband kunnen worden gebracht met positieve of negatieve emoties.

Rodenburg: 'Om te meten hoe een dier in zijn vel zit, kunnen we daarnaast kijken naar de keuzes die dieren maken, naar gezichtsexpressie. Bij varkens is gezichtsexpressie mogelijk. Bij kippen niet zo goed. Verder kunnen we kijken naar zaken als hormonen, hartslag en hartslagvariabiliteit.'

In de pluimveehouderij wordt onderzoek gedaan naar dubbeldoelkippen, die zowel voor eieren als vlees worden gehouden. Volgens de hoogleraar is al duidelijk dat bij dubbeldoelrassen minder kans bestaat op verenpikken, ze meer scharrelen en minder angstig zijn.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer