Colombia+omarmt+genetisch+gemodificeerd+varken
Nieuws
© Varkens.nl

Colombia omarmt genetisch gemodificeerd varken

Colombia is het eerste land ter wereld dat positieve regelgeving uitvaardigt voor het PRRS-resistente varken van de Pig Improvement Company (PIC). Dit betekent dat het land de genetisch gemodificeerde varkens tegen Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom (PRRS) op dezelfde manier behandelt als conventioneel gefokte varkens. Dat meldt moederbedrijf Genus.

Volgens Genus zal die positieve houding echter niet automatisch leiden tot de verkoop van PRRS-resistente varkens in Colombia. De PIC werkt nauw en transparant samen met alle belanghebbenden in de waardeketen van dierlijke eiwitten om een tijdlijn voor commercialisering vast te stellen.

Al meer dan dertig jaar hebben varkensvleesproducenten moeite om hun varkens te beschermen tegen het verwoestende effect van het PRRS-virus. Schattingen geven aan dat het virus de mondiale varkensvleesindustrie jaarlijks ruim 1,8 miljard euro kost.

Een resistent varken en het beschikbaar maken van de genetica voor producenten zal het dierenwelzijn en de duurzaamheid van de varkensvleesproductie verbeteren. Als PRRS-infecties te elimineren zijn, hebben varkens minder antibiotica nodig en kunnen de inputkosten voor bijvoorbeeld voer omlaag. Ook vermindert het de fysieke, mentale en emotionele druk van een PRRS-uitbraak op varkenshouders en hun werknemers.

Meer landen volgen

De geneticaleverancier werkt aan het verkrijgen van goedkeuring voor het PRRS-resistente varken in de Verenigde Staten, Canada, China, Japan, Mexico, Brazilië en andere varkensvleesproducerende landen. Elk land heeft een eigen regelgeving en eigen beleid op het gebied van biotechnologie. Dat heeft invloed op het goedkeuringsproces en de tijdlijn.

De Pig Improvement Company verwacht de komende jaren een reeks aan regelgevingsbesluiten, waaronder een besluit van de Amerikaanse Food and Drug Administration in de eerste helft van 2024.

Naast het verkrijgen van belangrijke goedkeuringen richt de PIC zich op een gefaseerde wereldwijde lancering. Net zoals bij elke genetische verbetering zal het enkele jaren duren om voldoende PRRS-resistente genetica voor handen te hebben om aan de mondiale vraag te kunnen voldoen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer