Vaccineren+tegen+vlekziekte+op+geschikter+moment
Nieuws
© Henk Riswick

Vaccineren tegen vlekziekte op geschikter moment

Dragende zeugen vaccineren tegen vlekziekte tijdens de dracht zorgt voor antistoffen in de biest, die geven de biggen bescherming mee. Met het nieuwe vlekziektevaccin van Boehringer Ingelheim is dat mogelijk.

De vaccinatie tegen vlekziekte vindt tot nu toe doorgaans plaats gecombineerd met het parvovaccin tijdens de lactatie in het kraamhok. De biggen krijgen daardoor antistoffen mee van de zeug. Dat kan een nadeel zijn, omdat vlekziekte tegenwoordig weer wat vaker voorkomt door hokverrijking met stro, luzerne of andere organische materialen.

Het nieuw ontwikkelde vlekziektevaccin van Boehringer Ingelheim is vier weken voor het werpen in te zetten bij de zeugen. Dat zorgt ervoor dat de zeugen voldoende tijd hebben om antistoffen tegen de ziekte aan te maken. De biggen krijgen die dan via de biest mee.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer