%27Doe+mij+een+glazen+bol%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Doe mij een glazen bol'

Onlangs zat ik een presentatie te bekijken die ik in 2019 had gemaakt. Het onderwerp van deze presentatie was een visie op de varkenshouderij in 2025. We zijn daar nu bijna, dus is het een mooi moment om te kijken wat is uitgekomen van mijn voorspellingen.

Ik wist het niet meer, maar ik begon die presentatie met een foto van een glazen bol en met de voorspelling dat er op 29 maart 2025 een gedeeltelijke zonsverduistering zal zijn. Schrijf die datum dus maar in je agenda. Blijkbaar kunnen die wetenschappers dat goed voorspellen. Ikzelf kan dat wat minder goed.

Een deel van mijn voorspellingen is uitgekomen. Zo is varkenspest een groter probleem geworden en heeft de ziekte zich langzaam verder verspreid. Ziektes die door muggen worden overgebracht, zijn belangrijker geworden. Ik wist natuurlijk niet dat blauwtong zo om zich heen zou grijpen. Maar dat een mug belangrijk zou worden, had ik wel goed ingeschat.

Ook had ik ingeschat dat biosecurity in 2025 nog steeds belangrijk zou zijn. En ja, dat blijft zo. Samen met een studieclub varkenshouders ga ik binnenkort hun biosecurity onder de loep nemen. Dit in het kader van een PRRS-aanpak op hun bedrijven.

Daarnaast kwam in de presentatie ook de impact van dierenwelzijn en de eisen vanuit de maatschappij en consument in de presentatie naar voren. Al was ik wel uitgegaan van een ander oogpunt. Ik rekende met de millennial, ofwel: onze gsm-verslaafde jongere. Ik verwachtte dat zij de eisen zouden stellen. Nu blijkt de aanpassing vooral voort te komen uit een aanpassing van de Wet dieren.

Wat ik gemist had in mijn voorspellingen toentertijd was de uitbraak van een virus dat wij nu kennen als het coronavirus. En dat er een stikstofdossier zou ontploffen, met alle gevolgen van dien voor onze sector, had ik eveneens onvoldoende goed voorzien.

Dus als ik nu moet voorspellen hoe het er in 2029 uitziet? Dan zou ik toch weer die glazen bol willen. Natuurlijk kan ik prima inschatten dat het aantal varkensbedrijven zal dalen, dat het aantal varkens met lange staart zal stijgen en dat niemand meer een nieuwe stal zal bouwen zonder vrijloopkraamhokkken. Maar of er nog gebouwd wordt, dat weet ik dan weer niet.

Dat influenza bij varkens in 2029 een groter probleem gaat zijn dan PRRS, is echt een gok. Maar het is wel een 'educated' gok. Dat geldt ook voor de voorspelling dat er dan een nieuw virus is uitgebroken bij de varkens en dat dit virus is overgebracht door iets wat vliegt.

Maar wat ik mij niet kan voorspellen, is wat de politiek en overheid gaan doen. Dat het klimaat minder gunstig zal zijn, staat buiten kijf. Maar ik ga niet accepteren dat ten gevolge van alle maatregelen in 2029 de diergezondheid of het dierenwelzijn minder is. Dus ook zonder glazen bol, weet ik waar ik mij de komende vijf jaar voor ga inzetten.

Manon Houben
Varkensdierenarts

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer