De+Hoeve+wordt+onderzoekslocatie+voor+sensoren
Nieuws
© Varkens Archief

De Hoeve wordt onderzoekslocatie voor sensoren

Wageningen Livestock Research richt drie onderzoekslocaties in om stalemissies te meten met behulp van sensoren. De Marke in het Gelderse Hengelo wordt de onderzoekslocatie voor melkvee, voor varkens wordt onderzocht bij De Hoeve Innovatie in het Noord-Brabantse Valkenswaard en bij pluimveehouder Verbeek in het Utrechtse Woudenberg staat het onderzoek voor de pluimveesector centraal.

De sensoronderzoekscentra worden gefinancierd vanuit het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Zowel de veehouderijsector als de overheden willen een verschuiving van middelsturing naar doelsturing in het beleid. Dit vereist betrouwbare meetgegevens en borging. De doorontwikkeling van betrouwbare (sensor)meetsystemen is hierbij belangrijk. Er wordt gemeten naar ammoniak, methaan en fijnstof in en rondom de stal.

In de onderzoekslocaties worden continu sensormeetsystemen in de praktijk uitgeprobeerd. Op basis van deze proeven kunnen de technieken verder doorontwikkeld worden met fabrikanten.

Officiële opening

Op vrijdag 8 december wordt bij De Marke in Hengelo het landelijk onderzoekscentrum voor het meten van stalemissies met sensoren officieel geopend. Secretaris-generaal Jan-Kees Goet van het ministerie van LNV en gedeputeerde Harold Zoet van de provincie Gelderland openen deze nieuwe meetsystemen.

Ook voorzitter John Koeleman van Vruchtbare Kringloop Oost en Gert van Duinkerken van Wageningen Livestock Research zijn betrokken bij de opening.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer