Adema+zoekt+nieuwe+mogelijkheden+voor+mestafzet
Nieuws
© Dirk Hol

Adema zoekt nieuwe mogelijkheden voor mestafzet

Nederland heeft in de basis geen mestoverschot, want de beschikbare mest zou binnen de plaatsingsruimte kunnen worden afgezet. Maar in de praktijk vindt die verdeling van mest niet plaats, constateert demissionair landbouwminister Piet Adema. Hij zoekt nieuwe mogelijkheden voor de mestafzet.

'Als je kijkt naar de mestproductie in Nederland en naar het afzetgebied, inclusief de akkerbouw en de tuinbouw, dan is dat redelijk in balans. Het probleem is dat er andere stoffen worden gebruikt in de akker- en tuinbouw dan organische mest. Daardoor komt er wel een overschot', legt Adema uit.

Daarom zoekt de minister naar andere oplossingen, zoals Renure. Daarbij wordt mest ontleed in vloeibare meststoffen die kunnen worden gebruikt voor vervanging van kunstmest en andere stoffen. Deze toepassing is nog niet toegestaan.

Ook in Europa

'Daar moeten we fors op inzetten, ook in Europa. Dat is voor onze sector buitengewoon belangrijk', vindt Adema. 'Ik heb daar onlangs ook met Eurocommissaris Virginijus Sinkevicius (Milieu) over gesproken. Ik heb hem gevraagd waar het plan blijft om met Renure aan de slag te kunnen.' Sinkevicius heeft toegezegd in 2024 met plannen te komen.

Volgens de minister is de noodzaak om snel aan de gang te gaan met Renure groot. 'We verliezen derogatie. Veehouders moeten hun mest laten afvoeren en dat wordt steeds kostbaarder. Dat drukt enorm op het verdienmodel van onze boeren. Vooral de rundveehouders die redelijk extensief zijn omdat ze eerder al hun mest op het eigen land kwijt konden.'

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer