Trac%2Dsysteem+moet+ammoniakemissie+met+70+procent+reduceren
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Trac-systeem moet ammoniakemissie met 70 procent reduceren

Met de directe scheiding van urine en snelle afvoer van vaste mest met het Trac Reno-systeem zou een ammoniakreductie van 70 procent haalbaar kunnen zijn in de nieuwe stal voor dragende zeugen van Barend van Santvoort in het Brabantse Nuland. Dat werd verteld tijdens de drukbezochte open dag voor varkenshouders en periferie op dinsdag 24 oktober.

Van Santvoort heeft voor dit systeem gekozen, omdat hij een goed stalklimaat noodzakelijk vindt voor een goede gezondheid van zijn zeugen. Omdat in Noord-Brabant voor varkensbedrijven een emissiereductie van 85 procent de norm is, heeft hij als extra nog een luchtwasser op de nieuwe stal gezet.

Naast het Trac Reno-systeem gaat de varkenshouder in de toekomst mogelijk ook de mestrobot van CRD gebruiken in de kelder onder de kraamhokken om ook daar te zorgen voor een beter stalklimaat.

De CRD-mestrobot.
De CRD-mestrobot. © John Lamers

Trac is ontwikkeld door Cooperl, waarmee stalinrichter Vereijken een joint venture heeft. Trac werkt normaal met prefab betonplaten van 2,5 meter breed. Voor Nederland hebben Cooperl en Vereijken samen met de Franse specialist in mestafvoer en mestrobots CRD het Trac Reno-systeem ontwikkeld met gestorte vloeren voor iedere gewenste afmeting.

De vloer heeft aan twee zijden een helling van zo'n 8 procent naar de giergoot die in het midden ligt. De gier verdwijnt direct uit de stal naar een dichte opslag. Bij Van Santvoort bevindt die opslag zich onder de dichte vloeren van de groepshokken voor de zeugen.

Stalen schuiven

Stalen schuiven halen iedere paar uur de dikke mest uit de stal. De exact passende stalen schuiven hebben geen rubberen flap onderaan. Die zou alleen maar snel slijten. Uit de ervaring in Frankrijk blijkt dat de schuiven wel tien jaar mee kunnen gaan. Als de schuiven naar buiten gaan, openen ze een zware klep die voorkomt dat er valse trek van onderaf de stal in komt.

Voor de aandrijving van de schuiven wordt een nylon touw gebruikt dat minimaal zeven jaar meegaat. Mocht het touw toch tussentijds breken, dan is het te herstellen door de varkenshouder zelf en is het weer net zo sterk als voorheen. De vaste mest wordt via een rondgaande ketting met grote dikke schakels naar een container getransporteerd. CRD heeft ook met dit systeem al jarenlang ervaring.

Van Santvoort laat de vaste mest verhitten, waarna deze wordt geëxporteerd. In Frankrijk gaat de vaste mest naar een monovergister die hiermee een hoge opbrengst kan behalen, zes tot negen keer zoveel als met mengmest van varkens.


Wageningen University & Research gaat de ammoniakuitstoot van het Trac-systeem continu meten. Naast de directe scheiding moet de uitstoot laag blijven met hulp van de metalen roosters in de hoeken van de groepshokken waardoor urine en mest snel uit de afdeling verdwijnen. De schuine dichte vloer onderin de kelder waar de vaste mest op valt, is gekoeld. Dit moet bijdragen aan het behalen van de 70 procent reductie met de bronaanpak.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer