NVWA+in+actie+na+ontdekken+anti%2Dmuizenmiddel+in+lever
Nieuws
© Dirk Hol

NVWA in actie na ontdekken anti-muizenmiddel in lever

Uit voorzorg en ter voorkoming van eventuele risico’s voor de volksgezondheid heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 46 veehouderijen tijdelijk stilgelegd. Reden is het aantreffen van sporen van een muizenbestrijdingsmiddel in de lever van een kalf van een van deze veehouders.

De stillegging betekent dat er vanaf deze bedrijven tot nader order geen dieren afgevoerd mogen worden. Dit afvoerverbod geldt eveneens voor de mest en melk afkomstig van deze dieren. Het gaat hierbij onder andere om runderen, varkens en schapen bestemd voor de slacht.

Aanleiding voor deze maatregel zijn aangetroffen sporen van het middel Racumin Foam, met als werkzame stof Coumatetralyl, in de lever van een kalf van een van deze veehouders. De overige bedrijven maakten gebruik van hetzelfde bestrijdingsbedrijf.

Regels niet in acht genomen

Uit onderzoek door de NVWA is gebleken dat het bestrijdingsbedrijf bij een bedrijf de regels niet of onvoldoende in acht heeft genomen. Hierdoor zijn er dieren blootgesteld aan het plaagdierbestrijdingsmiddel. Daarop heeft de NVWA het veebedrijf geblokkeerd.

Omdat het bestrijdingsbedrijf ook werkzaamheden heeft uitgevoerd bij 45 andere veehouders zijn ook daar de activiteiten stilgelegd. Onderzocht wordt wanneer, hoe en waar het plaagdierbestrijdingsmiddel bij deze veehouders is toegepast. Wanneer de situatie daar aanleiding voor geeft, worden er verdere controlemonsters van dieren genomen, aldus de NVWA.

Met het uit voorzorg stilleggen van de 46 bedrijven en het daaropvolgende onderzoek wil de autoriteit voorkomen dat er dierlijke (bij)producten met de stof Coumatetralyl in de consumptieketen terecht komen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is de stof ‘matig toxisch’, meldt de controledienst. Dit houdt in dat het bij inname van grote hoeveelheden schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Afvoer melk vrijgegeven

Pas nadat onderzoek uitwijst dat er geen plaagdierbestrijdingsmiddel is aangetroffen in de dieren, wordt het afvoerverbod opgeheven. Inmiddels is bij vijf bedrijven de afvoer van melk vrijgegeven omdat inspecties uitwijzen dat de plaagdierbestrijding niet in de nabijheid van het melkvee heeft plaatsgevonden.

De sporen van het muizenbestrijdingsmiddel werden aangetroffen tijdens een regulier onderzoek. Dat was voor de NVWA aanleiding voor verder onderzoek en de maatregelen zoals nu genomen. Controleurs nemen jaarlijks, steekproefsgewijs, tienduizenden monsters van dieren in slachthuizen. Dit is onderdeel van het Nationaal Plan Residuen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer