%27Wees+soms+haantje+de+voorste%27
Blog
© Quinten van Ooijen

'Wees soms haantje de voorste'

'Varkens gered door de brandweer op boerderij na vallen in mestput, een dier overleden', luidt de kop van een artikel in de plaatselijke krant. Als varkenshouder hoop je zo'n situatie nooit mee te maken, laat staan dat het dan ook nog eens in de krant of op sociale media wordt geplaatst.

Pers en media zitten overal bovenop, maar ook de komst van sociale media heeft ervoor gezorgd dat nieuws binnen de kortste keren online staat. Een foto of filmpje is zo gemaakt en een onwetende toevallige voorbijganger heeft zo een verkeerd verhaal de wereld ingebracht. Lezers vormen snel een oordeel op basis van deze gedeelde informatie. Vaak is dat oordeel niet zo leuk.

Om te voorkomen dat onwaarheden de wereld in worden gestuurd of mensen een verkeerd oordeel vormen, is het belangrijk om in zulke situaties de media en anderen voor te zijn. Nu zult u wel denken:'in zulke situaties heb ik wel andere dingen aan mijn hoofd. Maar gelukkig is daar een oplossing voor. Zet een aantal bedrijfsrisico's op een rij, zoals het vallen van varkens in een mestput, een brand of een bedrijfsongeval, en werk hierover een kort en duidelijk bericht uit. Denk aan de vijf w's en 1 h – wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe – en laat ook emotie in het bericht terugkomen. Zo vertelt u wat er is gebeurd en hoe het probleem wordt opgelost. Bij sommige situaties kunt u ook tips geven. Zo kunt u bijvoorbeeld melden dat lezers niet naar de boerderij moeten komen. Op het moment dat er toch een vervelende situatie op het bedrijf plaatsvindt, dan is het plaatsen van een bericht zo gebeurd.

De media voor zijn is belangrijk, omdat mensen zo gelijk juist worden geïnformeerd. U weet als varkenshouder namelijk het beste wat er op uw bedrijf is gebeurd. Het is hierbij belangrijk om eerlijk te zijn. De waarheid komt namelijk altijd boven water. Door eerlijk te zijn, win je het vertrouwen van de lezers. Is de vervelende situatie ontstaan door toedoen van uw eigen fouten? Wees hier dan ook eerlijk over en vertel hoe dit in de toekomst wordt voorkomen.

En ja, negatieve reacties zullen altijd blijven. Maar het verhaal dat mensen als eerste lezen, blijft ze het meeste bij en dat maakt al een groot verschil. Zorg dus dat je bij bijzonderheden haantje de voorste bent.

Quinten van Ooijen
Varkensfreelancer en eigenaar van Buitengewoon Content

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 15°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer