Naaldloze+%274%2Dshot%27+bespaart+arbeid+en+voorkomt+stress+bij+biggen
Achtergrond
© MSD Animal Health

Naaldloze '4-shot' bespaart arbeid en voorkomt stress bij biggen

Steeds meer vermeerderaars vaccineren hun biggen tegen vier belangrijke varkensziekten. Door dat in één soepele werkgang naaldloos intradermaal te doen, ondervindt de big slechts één stressmoment. Zo'n '4-shot' is efficiënt, effectief en de kans op extra entreacties is nihil.

Varkensdierenarts Marc Schyns van MSD Animal Health schat dat momenteel bij een kwart van de zeugenbedrijven alle biggen worden gevaccineerd tegen de aandoeningen circo, mycoplasma, PRRS en Lawsonia intracellularis (PIA). 'De vaccinatiegraad tegen circo ligt rond de 90 procent, tegen mycoplasma op zo'n 85 procent en tegen PRRS is dat circa 40 procent van de biggen in Nederland. De vaccinatie tegen de darmaandoening PIA groeit flink en zit inmiddels op 30 procent.'

De praktijk verlangt volgens Schyns dat vaccineren tegen deze vier aandoeningen makkelijk en efficiënt gaat. 'De meeste tijd en stress zit in het vangen en optillen van de biggen. Arbeid is vaak een beperkende factor op zeugenbedrijven. Dat betekent dat het bij voorkeur in één werkgang gebeurt. Dat kan dus voortaan met de Idal', licht hij toe. 'De proeven met het gelijktijdig naaldloos toedienen van die vier vaccins bij 3 weken oude biggen en de registratieprocedure zijn doorlopen.'

Om vier vaccins gelijktijdig met de Idal toe te kunnen dienen, zijn twee apparaten nodig. Het circovaccin mag via een schone overloopnaald worden overgebracht in het flesje met de gevriesdroogde PIA-entstof. De flesjes met het mycoplasmavaccin en de PRRS-entstof moeten apart blijven.

Viervoudige bescherming met 0,6 milliliter entstof in één werkgang

Marc Schyns, varkensarts van MSD Animal Health

'Een veelbeproefde methode is om het flesje met het PRRS-vaccin in de Idal 3G te plaatsen. In de Idal 3G Twin worden de flesjes geplaatst met het gecombineerde vaccin en het mycoplasmavaccin', vertelt Schyns. 'Dit apparaat met twee spuitkoppen maakt het dus mogelijk om drie vaccins tegelijkertijd toe te dienen.'

Twee populaire werkmethodes

In de kraamstal zijn er volgens Schyns twee werkmethodes die het meest worden toegepast bij het naaldloos vaccineren van biggen. Vaak enten twee personen een koppel biggen en tillen ze elke big op. 'Dit is een voorwaarde om elk dier secuur naaldloos in de huid te vaccineren en de koppel een optimale bescherming mee te geven', benadrukt de varkensdierenarts.

'De medewerkers hebben allebei een Idal en geven de big aan elkaar door. Ze zetten de kop van het apparaat bijvoorbeeld aan de linker- of rechterzijde van de nek van de big. Een andere optie is het gebruik van een goedgekeurde houder voor de IDAL, waardoor er meer handen vrij blijven om de biggen te pakken.'

Minder entreacties

Op één moment vier naaldloze vaccinaties geven past volgens Schyns bij veel zeugenbedrijven, zolang de gezondheidssituatie stabiel is. 'De kans op meer entreacties is uitermate klein', ervaart hij. 'Na één naaldloze vaccinatie met 0,2 milliliter is er minder kans op entreacties dan na een injectie met de naald met 2 milliliter entstof.'

Meestal zijn het type van het gebruikte adjuvans en de hoeveelheid ervan aanjagers voor entreacties, stelt Schyns. 'Vier vaccinaties met 0,6 milliliter entstof in de huid toedienen is echt minder belastend dan 6 milliliter injecteren in de nekspier van een big.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer