Naaldloze+intradermale+vaccinatie+wordt+d%C3%A9+standaard+in+vaccineren
Partner HIPRA

Naaldloze intradermale vaccinatie wordt dé standaard in vaccineren

Er komen steeds meer vaccins op de markt die naaldloos intradermaal kunnen worden toegepast. Intradermaal wil zeggen dat het vaccin in de huid terechtkomt en niet in het weefsel daaronder, zoals bijvoorbeeld in de spier bij de traditionele intramusculaire vaccinatie. De huid, als grootste immuunsysteem van het lichaam, is namelijk een veel logischere plek voor de toediening van vaccin dan de spier.

Een naaldloos intradermaal injectietoestel zorgt ervoor dat onder druk een kleine hoeveelheid vaccin (meestal 0,2 milliliter) in de huid terechtkomt. Deze vaccins zijn sterker geconcentreerd dan de varianten die met een naald in de spier worden toegediend.

Ondanks dat er met een kleiner volume wordt gewerkt, wordt er toch een minstens even sterke immuunreactie opgewekt. Ook wordt er bij intradermale vaccinatie met een kleiner volume aan hulpstoffen gewerkt (hulpstoffen zijn vaak verantwoordelijk voor de bijwerkingen en eventuele spuitplekken), waardoor de kans op bijwerkingen veel kleiner is. Naaldloos intradermaal vaccineren geeft veel voordelen op het gebied van werkgemak, dierenwelzijn, bioveiligheid en zekerheid.

Meer werkgemak en werkplezier

Juiste keuzes in bedrijfsmanagement zorgen voor meer werkgemak en werkplezier en minder stress, kortom: rust in de stal voor varkenshouder en dieren. Het vaccineren van biggen en zeugen is en blijft een arbeidsintensief proces, niettemin van essentieel belang voor gezonde, productieve dieren.

In de stal wordt er meer en meer gebruikgemaakt van naaldloze injectieapparaten. Deze nieuwe standaard in vaccineren is efficiënt, diervriendelijk én biedt bovendien meer werkgemak. Bij een enquête onder gebruikers geeft 75 procent aan dat deze manier van vaccineren werk en tijd bespaart in vergelijking met de vorige manier van vaccineren.

Injectietoestel Hipradermic

De Hipradermic is gebruiksvriendelijk en eenvoudig te bedienen, iedere werknemer kan er dus mee overweg. De kans op fouten is gering door de slimme technologie die ervoor zorgt dat er altijd met de juiste druk en dosis gevaccineerd wordt. Doordat het apparaat licht van gewicht en ergonomisch ontworpen is en er geen trekker bediend hoeft te worden, kan er lang gevaccineerd worden zonder vermoeid te raken. Voor extra werkgemak is het ook mogelijk om handsfree te vaccineren door het apparaat in een standaard op een behandelkar of de hokafscheiding te plaatsen.

Hipradermic
Hipradermic © Hipra

De slimme technologie en RFID-chips in het etiket van de flesjes houden daarnaast voor u bij hoeveel dieren u per sessie gevaccineerd heeft en hoeveel dosissen er nog in het flesje zitten. De ledindicator helpt u herinneren het flesje tijdig te vervangen. De foutgevoeligheid van het vaccinatieproces neemt daardoor af, waardoor de kwaliteit juist toeneemt.

Verbetert het dierenwelzijn

Doordat er geen naald aan te pas komt, is het stressniveau tijdens het vaccineren veel lager. 72 procent van de Hipradermic-gebruikers ziet in de stal dat naaldloos vaccineren minder onrust veroorzaakt dan traditioneel vaccineren. Ook worden verschillende risico's van de naald vermeden, zoals het risico van overdracht van ziektekiemen tussen varkens en het risico op afgebroken naalden en abcessen. Door het kleinere volume en het feit dat er met druk wordt geïnjecteerd is het vaccineren bovendien vrijwel pijnloos voor het varken.

Deze eigenschappen van naaldloze intradermale vaccinatie spreken al voor zich, maar ze hebben bij elkaar opgeteld nog een extra effect. Het stressniveau van zeugen en biggen tijdens het naaldloos intradermaal vaccineren is namelijk veel lager. Zeugen in groepshuisvesting blijven veelal liggen, waardoor het risico op rennende of uitglijdende zeugen lager is. Doordat de gevaccineerde biggen in de kraamstal veel minder vocaal zijn, blijven ook de andere biggen en zeugen in de afdeling rustiger. Daarnaast blijven de biggen beter drinken, doordat er minder pijn en lokale ontstekingen worden veroorzaakt.

Verhoogt de bioveiligheid

Als het gaat over vaccineren en bioveiligheid, is de discussie vaak vooral gericht op het verwisselen van naalden. Wat is bijvoorbeeld het beste protocol voor het verwisselen van naalden? Is dat na elk varken, na elke toom of na bijvoorbeeld tien zeugen? Veelal laten we ons leiden door praktische overwegingen, maar misschien kunnen we beter een stap terug doen en bekijken wat de alternatieven voor het gebruik van naalden zijn.

Waarom vinden we het verwisselen van de naalden eigenlijk belangrijk? Dat is niet alleen omdat de naald steeds stomper wordt en bramen gaat vertonen. Gebroken naalden zorgen vaak voor abcesvorming en spierweefselschade en verminderen de karkaswaarde. Bioveiligheid is een andere belangrijke reden om regelmatig de naald te verwisselen. Besmette naalden kunnen namelijk een bron zijn van infectie met PRRS-virus en andere door het bloed overdraagbare pathogenen.

Biedt zekerheid

Met de Hipradermic worden naaldloze intradermale vaccins gemakkelijk en betrouwbaar toegediend. Het injectieapparaat is namelijk voorzien van slimme technologie, waardoor u altijd de zekerheid hebt dat de juiste dosis vaccin op de juiste plek wordt toegediend. Het past in de bedrijfsfilosofie van Hipra, die gebaseerd is op een preventieve gezondheidszorg met behulp van gedegen diagnostiek en onderscheidende producten.

Daarnaast is de HipraLinkVaccination-app beschikbaar voor alle Hipradermic-gebruikers. Via deze app wordt een koppeling gemaakt tussen het varkensbedrijf, de gebruiker en de bedrijfseigen Hipradermic, waarbij gegevens kunnen worden uitgewisseld. Met behulp van de app krijgt u direct inzicht in het volledige vaccinatieproces. Er kan gemakkelijk een vaccinatierapport, met datum en tijd, type en batchnummer van het vaccin, en aantal doses gemaakt worden. Dit document kan gedeeld worden bijvoorbeeld ten behoeve van een biggenpaspoort. Daarnaast kunnen vaccinatieschema's ingevuld worden, zodat vaccinatiesessies vanzelf op de kalender verschijnen.

Bedrijfsspecifiek advies

Als extra service kan het team van Hipra-specialisten op uw aanvraag de data uit uw HipraLinkVaccination uitlezen en analyseren. Hieruit volgen een bedrijfsspecifiek advies en tips om het vaccinatieproces te optimaliseren.

Bent u geïnteresseerd of wilt u persoonlijk kennismaken met naaldloos vaccineren, neem dan gerust contact op met een van onze specialisten: Maartje Wilhelm (06) 82645058, Linda Peeters (06) 14310007, Josine Beek (06) 82991395 of Theo Vercammen (06) 30249632.

Wilt u een demo of heeft u vragen over de Hipradermic, neem dan contact op met Pim Peters: (06) 82158554.

• Klik hier voor meer informatie over naaldloze intradermale vaccinatie en de Hipradermic.

Over HIPRA

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf dat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten...

Lees verder »