Agrifirm+en+Vallei+Varkens+komen+met+klimaatneutraal+gecertificeerd+varkensvlees
Nieuws
© Studio Kastermans

Agrifirm en Vallei Varkens komen met klimaatneutraal gecertificeerd varkensvlees

Vanaf medio november is het eerste klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees in Nederland te krijgen via maaltijdboxen van Marley Spoon. Het vlees draagt het keurmerk 'Climate Neutral Certified'. Coöperatie Agrifirm en Vallei Varken brengen het op de markt.

'Agrifirm staat voor een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. Daarom ontwikkelen we concepten die bijdragen aan het verlagen van de voetafdruk van onze voedselproductie. We doen dat via samenwerkingen in de keten met een eerlijk verdienmodel voor boeren en telers', zegt CEO Dick Hordijk van Royal Agrifirm Group.

Consumenten vragen om duurzaam, lokaal en transparant eten, vervolgt Hordijk. Vlees uit het ketenconcept dat samen met Vallei Varken en Marley Spoon is ontwikkeld, noemt hij daarvan een goed voorbeeld. Ook initiatiefnemer Gerald Deetman van Vallei Varken is blij met de samenwerking.

'Bij Vallei Varken zetten we ons iedere dag vol passie in om onze dieren zo gezond en duurzaam mogelijk te laten opgroeien. Met dit concept zetten we samen met Agrifirm een belangrijke stap om onze CO2e-voetafdruk te verkleinen.' Bij CO2e of CO2-equivalenten gaat het niet alleen om koolstofdioxide (CO2), maar ook om andere broeikasgassen zoals methaan. Die worden omgerekend naar CO2-equivalenten. Het concept is door een onafhankelijke organisatie gecertificeerd via een verificatie-audit.

Lage CO2e-footprint

In het ketenconcept waarvan Agrifirm initiatiefnemers is, is voer met een lagere CO2e-footprint een belangrijke pijler. In het voer wordt maximaal gebruikgemaakt van reststromen zoals broodmeel. Ook het gebruik van lokale grondstoffen, waaronder graan, draagt bij aan een kleinere voetafdruk.

Het voer bevat geen soja- of palmproducten en is vrij van ontbossing. Daardoor is de CO2e-voetafdruk 15 procent kleiner ten opzichte van het huidige standaardvoer. Agrifirm brengt het 'duurzame voer' onder de naam Feed Forward op de markt. Er is nu een lijn voor varkensvoeders. Agrifirm onderzoekt de mogelijkheden om ook soortgelijke voeders voor andere sectoren te introduceren.

Verder gebruiken de boeren van Vallei Varken – Gerald Deetman, Nico Nijhoff en Frank Bosboom – groene energie van zonnepanelen en wordt vanaf 2023 centrale mestvergisting ingezet. De overgebleven CO2e-uitstoot wordt gecompenseerd door te investeren in een Verified Carbon Standard (VCS)-klimaatproject: Methaanvergisting en Energieopwekking in Nederland.

Trots, maar spannend

Vallei Varken is trots op het feit dat het samen met Agrifirm het eerste varkensvlees op de markt brengt met het keurmerk 'Climate Neutral Certified', maar noemt het ook spannend. 'Het is pionieren, want de wereld waarin wij ons nu begeven staat mijlenver af van het boerenbedrijf', zegt Bianca Deetman, die de marketing en communicatie van Vallei Varken voor haar rekening neemt.

Varkensvlees van dit ketenconcept voldoet aan de strenge eisen van het 'Climate Neutral Certification'-programma van Climate Neutral Group. Belangrijk onderdeel van het programma is een doelgericht reductieplan om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Het klimaatneutraalprogramma is als enige ter wereld erkend door Iseal, de instantie die toezicht houdt op internationaal ambitieuze duurzaamheidsstandaarden.

De introductie van het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is een eerste stap. Komende maanden werkt Agrifirm samen met ketenpartners aan de mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  19° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  20° / 8°
  60 %
 • Vrijdag
  20° / 14°
  75 %
Meer weer