Lage+productie+varkensvlees+leidt+tot+historisch+hoge+prijzen+in+EU
Nieuws
© Twan Wiermans

Lage productie varkensvlees leidt tot historisch hoge prijzen in EU

De productie van varkensvlees in de Europese Unie (EU) is in de eerste drie maanden van dit jaar met 7,7 procent gedaald. Mede hierdoor liggen de prijzen van varkensvlees op een historisch hoog niveau, melden marktanalisten van de EU.

Uit de kortetermijnverwachting van de marktanalisten blijkt dat de prijzen van varkensvlees in juni 30 procent hoger liggen dan in juni 2022. Ten opzichte van januari 2022 liggen de prijzen zelfs 21 procent hoger.

Die prijsstijgingen komen door een door de flinke daling van de productie van varkensvlees in het eerste kwartaal van 2023. Voor het hele jaar verwacht de EU een licht herstel, maar de productie zal dit jaar toch nog 5,5 procent lager zijn dan in 2022. Vorig jaar was er een daling van de productie met 5,6 procent.

Consumptie daalt

De vraag naar varkensvlees blijft hoog en is daarmee hoger dan eerder was voorspeld. Maar door het lagere aanbod van varkensvlees verwachten de marktanalisten dat de consumptie van varkensvlees per hoofd van de bevolking met 4,5 procent daalt naar 30,4 kilo. In 2022nam de consumptie met 2,8 procent af naar 31,8 kilo per hoofd van de bevolking.

De EU-marktanalisten hadden bij de eerste prognose voor dit jaar een daling van de varkensvleesconsumptie met 5,9 procent voor dit jaar voorzien. Het kan zijn dat dit toch nog wordt waargemaakt. Door de hoge prijzen zouden consumenten kunnen overstappen naar met name pluimveevlees. Maar vooralsnog is dat nog niet het geval en is de verwachte daling bijgesteld naar 4,5 procent.

Prijs belemmert export

De hoge varkensvleesprijzen in de EU belemmeren de export van varkensvlees. De verwachting is dat de export naar China die vorig jaar al met 50 procent kromp, verder afneemt. Vorig jaar kromp de totale export met 16 procent, doordat een deel van de dalende export naar China werd gecompenseerd door een stijgende export naar Japan (+23 procent), de Filipijnen (+21 procent), Zuid-Korea (+12 procent) en Australië (+19 procent).

Dit jaar verliest de EU weer een deel van de markten in Australië, de Verenigde Staten en de Filipijnen door een sterkere prijsconcurrentie met grote exporteurs als Brazilië en de Verenigde Staten. Nu wordt een krimp van 12 procent van de export verwacht.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer