Zeugengeur+helpt+big+leren+eten
Nieuws
© Wageningen University en Research

Zeugengeur helpt big leren eten

Alles wat de zeug eet, wil een big ook proberen. Van dat natuurlijke effect kun je volgens biggenspecialist Bert Pappot van Trouw Nutrition prima gebruikmaken om biggen al vroeg vast voer te leren eten.

De voorbereiding van de big op het spenen was het voornaamste onderwerp van gesprek tijdens de workshop die AgruniekRjinvallei en Trouw Nutrition deze week samen hielden op het Swine Research Centre van Trouw Nutrition in het Brabantse Sint Anthonis.

Die voorbereiding begint al met de opname van biest door de biggen direct na de geboorte. Biggen hebben bij de geboorte maar een kleine energiereserve en de energierijke biest vult dat snel aan. Daarnaast is die biest nodig voor de antistoffen, dus de bescherming tegen ziektekiemen en de ontwikkeling van het immuunsysteem. Uit onderzoek blijkt volgens productmanager Leendert Amersfoort van Trouw Nutrition verder dat ook de darmen beter ontwikkelen bij voldoende biest. Ze zijn dan een stuk langer en dat is weer beter voor de vertering.

20 liter per dag voor werpen

Om te zorgen dat de zeugen genoeg biest maken, is een goede overgang van dracht naar lactovoer van belang. Een transitievoer met voldoende vezels helpt daarbij. De zeug moet ook genoeg kunnen drinken. Vlak voor werpen drinken zeugen namelijk tot wel zo'n 20 liter water per dag. Bij brijvoedering is apart drinkwater dan zeker nodig, anders komen de zeugen tekort.

De biggen zullen in het kraamhok goed moeten leren eten om te voorkomen dat ze na het spenen niet goed aan het eten gaan. Onderzoek laat zien dat biggen die de eerste veertien dagen na spenen weinig eten, 70 procent kans hebben om een licht vleesvarken te worden. Dat is veel groter dan de 30 procent kans op een licht vleesvarken als biggen een laag geboortegewicht hebben of bij spenen nog licht zijn.

Hygiëne van groot belang

Leren eten van biggen kan niet vroeg genoeg beginnen. Het kan al vanaf dag 1 en het beste is tweemaal daags bijvoeren. Starten met een vloeibaar product of brij helpt. Maar de hygiëne is hierbij wel van groot belang. 'Zie je een bakje met vloeibaar voer dat je zelf niet zou eten, dan eet die big dat ook niet', weet Pappot. 'En als die er wel van eet, dan heeft die het eten van brijvoer in één keer afgeleerd en wordt het juist moeilijker om 'm aan het eten te krijgen.'

Familievoeren, waarbij de biggen mee kunnen eten van de zeug, kan een positief effect hebben op snelle ontwikkeling van voeropname. Wel is het van groot belang dat biggen gespeend worden op speenvoer en niet op lactatievoer. Het laatste onderzoek dat is uitgevoerd op het voormalige Varkens Innovatie Centrum in het Brabantse Sterksel en waarbij Trouw Nutrition betrokken was, heeft dat volgens Amersfoort duidelijk aangetoond. En als je geen systeem hebt om de biggen met de zeug te laten mee-eten, dan is het in ieder geval al van belang om de biggen tegelijk met de voerbeurt voor de zeug ook bij te voeren. Het liefst in een voerbakje voor bij de kop van de zeug.

Geur van de zeug

'Wat vaak best wel kan, is een traanplaat onder de voerbak van de zeug maken', weet Pappot. 'Het voer dat de zeug uit haar bak knoeit, kunnen de biggen dan opeten. De geur van de zeug zit er dan aan en de biggen eten het dan snel. Lukt dat ook niet, zet dan het voerbakje voor de biggen even bij de zeug in de bak, zodat haar geur eraan komt. Dan kun je hem achterin in het hok zetten. Als je maar zorgt dat die schoon blijft en hij niet in de mesthoek staat.'

Bijvoeren in het kraamhok kost uiteraard wat. Amersfoort rekent op 50 cent tot 1 euro per big. 'Dat kun je snel terugverdienen als daarmee de uitval en het aantal restbiggen daalt. 1 procent minder uitval levert actueel al ongeveer 50 cent per big op en 1 procent minder restbiggen 25 cent.'

Programma 'Lifestart'

Een goede voeropname voor en na spenen is te bereiken met het programma 'Lifestart' van Trouw Nutrition. Dat begint met het bijvoeren van melk en schakelt geleidelijk over naar vast voer. Onderzoek verricht in België toont aan dat de goede start de uitval na spenen verlaagt met 1 procent en de groei bij de vleesvarkens verhoogt van 934 naar 957 gram per dag. Concreet 2,5 kilo extra slachtgewicht bij een gelijk aantal groeidagen.

Belangrijk bij het bijvoeren in het kraamhok is en blijft vers voer. 'Het is geen kwestie van tweemaal daags voer in de bak geven. Je kunt het voer niet in de big duwen. Het gaat dus niet om voer verstrekken, maar om voeren. Dat betekent zoveel voeren dat de biggen het ook echt opeten. Zit er in de avond nog voer in het bakje van de ochtend, dan heb je duidelijk te veel gevoerd. Het moet dan op zijn en je mag ook geen nieuw voer op het oude geven', besluit Pappot.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer