Vitaliteit+pasgeboren+big+nieuw+kenmerk+DanBred
Nieuws
© DanBred

Vitaliteit pasgeboren big nieuw kenmerk DanBred

Gaat een pasgeboren big direct zelf naar de uier om biest op te nemen? Dat is een van de eigenschappen van een vitale big die nu in het nieuwe fokdoel van DanBred is opgenomen, naast moedereigenschappen en het aantal geboren biggen. 'Zodat er van alle geboren biggen zoveel mogelijk dieren ook opgroeien tot een vleesvarken', zegt regionaal directeur DanBred Europe Stefan Derks.

De zeugen van DanBred staan bekend om de hoge productie van biggen en de vleesvarkens om hun hoge groei en lage voerconversie. Voor de toekomst lanceert DanBred nu een aangepast fokdoel dat erop gericht is om per zeug veel vleesvarkens te produceren. Daarbij blijft de vooruitgang in groei en voerconversie tegelijk een speerpunt in het kader van duurzaamheid en CO2-voetafdruk.

De DanBred-zeugen werpen bij sommige klanten al zo'n twintig biggen per worp, waarvan ruim achttien levend geboren biggen. Dat hoge aantal is bereikt met het fokken op het kenmerk LG5. Dat staat voor het aantal biggen op dag vijf na de geboorte.

Nu wordt de aandacht verlegd naar de genetische eigenschappen van zeugen om biggen groot te brengen en naar de eigenschappen van de big zelf om te willen overleven. Derks: 'Het kenmerk LG5 wordt na twee decennia vervangen door dit unieke fokdoel waarbij de eigenschappen van de big zelf opgenomen zijn.'

Zelfredzame biggen

Het fokken op bigvitaliteit is gericht op het produceren van zelfredzame vitale biggen die uit zichzelf snel naar de uier gaan om biest te drinken. 'Het biggewicht is hierbij ondergeschikt', zegt Derks. 'Een zware big kan best een 'luie' big zijn die helemaal niet zo snel naar de uier gaat.'

Het gericht fokken op bigvitaliteit is mogelijk omdat DanBred jaarlijks van100.000 geteste dieren alle genetische informatie heeft. De top van deze populatie zorgt voor zowel de volgende generatie DanBred-zeugen als de Duroc-eindberen.

Van alle geboren biggen is dus een genetisch profiel bekend waarmee ze overleven of sterven. Op basis daarvan is in de zeugen en ook in de berenlijnen te selecteren op bigvitaliteit. Dat fokkenmerk is nu opgenomen in zowel de zeugen als de DanBred Duroc en zal direct resultaat gaan opleveren bij de afnemers.

Een procent per jaar erbij

'Het betekent dat de bigoverleving ieder jaar met 1 procent vooruit zal gaan', stelt Derks. 'De nieuwe fokwaardeschatting doet direct zijn werk, de beren zullen vanaf vandaag worden ingezet. Dus de inseminaties die je vanaf vandaag uitvoert, hebben al direct effect op de biggen die geboren gaan worden. Vanuit de zeugenlijnen duurt het uiteraard wat langer voordat het effect er is.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer