Striktere+varkenscontrole+met+bemerking+bij+export
Nieuws
© Henk Riswick Fotografie

Striktere varkenscontrole met bemerking bij export

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat per 3 april de keuring van dieren met een bemerking, de zogeheten 'oranje' varkens, strikter beoordelen. Alleen als met zekerheid vastgesteld kan worden dat het transport naar de plaats van bestemming geen extra lijden veroorzaakt, mogen de dieren op transport.

Voor het vervoer van varkens verwacht de NVWA op zich geen grote veranderingen. Voor varkens zijn er sinds 2021 Europese richtsnoeren voor het vervoer. Wel stelt de NVWA dat voor een goede beoordeling de dierenartsen niet alleen kunnen varen op deze Europese richtsnoeren. 'Daarmee kunnen zij onvoldoende voldoen aan de zorgplicht die zij hebben volgens de Wet dieren.'

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) meldt in haar nieuwsbrief dat het huidige protocol voor de 'oranje' varkens in werking blijft. Waarbij er een voorselectie is en de varkens met een bemerking die wel op transport mogen gemarkeerd worden.

Groot deel

Veel varkenshouders voeren de voorselectie goed uit. De NVWA ziet dat een groot deel van de sector zijn verantwoordelijkheid neemt en uitsluitend transportwaardige dieren vervoert. Toch loopt de NVWA er tegenaan dat slachtbiggen en zeugen niet altijd goed worden voorgeselecteerd als 'oranje dier'.

Daarom vaagt de POV opnieuw aandacht voor het protocol voor de varkens met een bemerking, want de hele sector is erbij gebaat dat alleen transportwaardige varkens worden vervoerd. Bij het beoordelen van de transportwaardigheid is gebruik te maken van de Praktische richtsnoeren voor het bepalen van de geschiktheid voor vervoer van varkens en enkele flyers.

Dieren met een bemerking die vallen in een oranje categorie hebben:

• Een navel-liesbreuk groter dan 15 tot 20 centimeter - zie pagina 26 van de richtsnoeren;
• Staartschade door staartbijten - zie pagina 28 en 29 van de richtsnoeren;
• Oorschade/oornecrose – zie flyer oorbeschadigingen;
• Open schouderplekken bij zeugen – zie flyer schouderwonden.

Deze oranje varkens:

• Moeten gemarkeerd worden met bijvoorbeeld een streep over de rug;
• Mogen gezamenlijk in een compartiment vervoerd worden met 80 procent beladingsgraad;
• Moeten op een formulier worden vermeld.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer