Meerdere+PRRS%2Dstammen+vragen+om+stevige+aanpak
Nieuws
© Twan Wiermans

Meerdere PRRS-stammen vragen om stevige aanpak

Uit veldstudies waarbij de complete genetische informatie van het PRRS-virus is blootgelegd blijkt dat op 90 procent van de bedrijven tegelijkertijd meerdere PRRS-stammen aanwezig zijn. Dit kan 1,8 big per zeug kosten. Volgens onderzoeker Daniel Linhares van de Iowa State Universiteit vraagt dit om een stevige aanpak om de verliezen door PRRS te verkleinen.

Het voorkomen van meerdere typen PRRS-virus tegelijkertijd is vastgesteld door de onderzoekers Daniel Linhares, Giovani Trevisan en Gustavo Silva van de Iowa State Universiteit. Niet alleen vonden ze op 90 procent van de bedrijven meerdere PRRS-stammen, het kon zelfs oplopen naar vier of meer stammen tegelijkertijd.

Deze 'wolk' van PRRS-stammen is voortdurend aan het circuleren en aan het veranderen. 'Er is geen sprake van 'het' virus, zijnde een homoloog virus dat circuleert', stelt Linhares. 'We gaan ervan uit dat ieder bedrijf dat kampt met PRRS, te maken heeft met een familie van PRRS-stammen, soms heel nauw verwant en soms helemaal niet.'

Tijd tot PRRS-stabiliteit verschilt

Daardoor kan het ook verschillen hoelang het duurt voordat een varkensstapel weer stabiel is na een uitbraak van PRRS. Uit het onderzoek door de Iowa State Universiteit komt een aantal factoren naar voren die hierbij een rol spelen.

• Het tijdelijk stopzetten van aanvoer van fokgelten (herd closure-sluiten varkensstapel) verkort de tijd tot stabiliteit.
• Bedrijven die zich ervoor inzetten om weer snel negatieve biggen te leveren, bereiken dat twee keer zo snel als bedrijven die geen maatregelen nemen.
• Bedrijven met drie of meer PRRS-stammen hebben twaalf weken meer tijd nodig voordat ze stabiel zijn ten opzichte van bedrijven met twee stammen of één stam.
• Is er geen recombinatie tussen PRRS-stammen vastgesteld, dan produceert een bedrijf met 1.000 zeugen 1.827 biggen meer dan bedrijven met drie stammen of gevonden recombinaties.

Voor zeugenhouders is het dan ook van belang om te weten hoe het zit met de 'PRRS-familie' op hun bedrijf. Het is volgens Linhares aan te raden om het complete genoom van PRRS te laten onderzoeken. Dat kan via onderzoek van bloedmonsters, zeker in de bloedmonsters met een lage CT-score. Dat wil zeggen dat er veel virus in is aangetroffen.

Een andere goede optie is onderzoek van tongpuntjes van doodgeboren biggen. Daaruit kan blijken dat de infectie komt vanuit de zeugen of niet. Het gebruik van weefselvocht geeft volgens Linhares zicht op de PRRS-activiteit in de hele varkensstapel en speekselmonsters van zeugen en biggen vlak voor spenen laten zien hoe het met de PRRS-activiteit op dat moment ervoor staat.

Beter depop-repop

Op bedrijven waar PRRS flink huishoudt, lijkt depop-repop de beste methode om PRRS aan te pakken. Het kan volgens Linhares ook met 'load-close-homogenize'. Dus eerst 'herd-closure', in één keer veel opfokzeugen aanvoeren en dan maandenlang niet, en de varkensstapel met PRRS-vaccinatie stabiliseren. Maar bij deze methode is het niet altijd zeker hoelang de periode van niet aanvoeren van opfokzeugen mag duren. Komen er te vroeg weer nieuwe opfokzeugen binnen, dan kan het voor niets zijn geweest.

Depop-repop, dus het afvoeren van de complete zeugenstapel, intensief reinigen en ontsmetten, leegstand een nogmaals reinigen en ontsmetten voordat er nieuwe zeugen komen is een dure methode, maar biedt wel het meeste zekerheid als er meerdere PRRS-stammen op het bedrijf circuleren.

Aanpak van PRRS is volgens Linhares nodig, niet alleen vanwege de directe verliezen aan bigproductie, maar ook omdat PRRS bekend is als de wegbereider voor andere varkensziekten.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer