Spectaculaire+start+varkensnotering+Farmer+Friendly
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Spectaculaire start varkensnotering Farmer Friendly

Het team Varkens van Farmers Defence Force komt voor het eerst naar buiten met een eigen vleesnotering. Het gaat om de Farmer Friendly-notering varkens, laat voorman Roy Nillesen weten. 'We zijn in de eerste week van februari gestart met het transparant zijn over de basisprijs voor de vleesvarkens in ons concept.'

In week 5 opende de Farmer Friendly-notering varkens spectaculair met 2,10 euro exclusief btw per kilo geslacht gewicht. Dat is 29 tot 30 cent per kilo boven de exclusief btw-noteringen van de grote Nederlandse varkensslachterijen en 7 cent boven de Vion-vleesnotering die inclusief 9 procent btw is. De oorzaak van dat enorme prijsverschil zit 'm in de sterk zuigende werking van Duitse varkensslachterijen. Afgelopen jaar is de inlandse toestroom van vleesvarkens zo'n 9 procent gedaald en zijn grote slachterijen zich meer gaan richtten op de levende import.

'Wij bieden meerdere vrachten met gemiddeld tweehonderd vleesvarkens per week gebundeld aan bij onder meer de Duitse slachterij Tönnies', zegt Nillesen. 'De Farmer Friendly-notering is een basisprijs voor regulier gehouden beren, borgen en gelten. Als onze varkenshouders in een specifiek concept leveren, kunnen ze extra toeslagen krijgen op basis van mager vleespercentage, gewicht en de AutoFOM-score.'

Meer levende export

De primeur van de basisnotering van Farmer Friendly is 2 cent per kilo hoger dan de Tönnies-notering voor week 5. 'Door het gebundeld aanbieden hebben we goede afspraken kunnen maken. Daarvan profiteren onze leden varkenshouders', stelt de varkensteamvoorman. 'We gaan vol gas geven om de stroom aan Nederlandse vleesvarkens naar de Duitse slachterijen te laten groeien, omdat daar extra rendement is te behalen.'

De notering verschijnt wekelijks op de eigen site van Farmer Friendly. Deze week zal de Farmer Friendly-notering varken waarschijnlijk 12 tot 15 cent hoger noteren. 'Wij willen transparant zijn over de varkensprijs die wij binnen een week aan de varkenshouder betalen', benadrukt Nillesen. 'Maar ook willen we Nederlandse slachterijen alert houden bij het vaststellen van hun varkensnoteringen, zodat alle Nederlandse varkenshouders merken dat wij erbovenop zitten.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer