Terugverdientijden+energiebesparende+technieken+interessanter
Nieuws
© Varkens Archief

Terugverdientijden energiebesparende technieken interessanter

De fors gestegen energieprijzen zorgen voor flink kortere terugverdientijden van energiebesparende technieken. Dat maakt zulke investeringen dus ook interessanter voor varkenshouders. Het helpt hen om hun energierekening fors te reduceren en de kostprijs enkele procenten te drukken.

'De gasrekening kan zelfs worden teruggebracht tot nul als warmte wordt teruggewonnen uit ventilatielucht of warmte van oudere dieren wordt rondgepompt naar jonge', stelt Jan Pijnenburg, Mest & Mineralen adviseur van DLV Advies.

De gemiddelde stookkosten per vleesvarkensplaats kwamen voorheen uit op 3 euro per jaar, met de huidige energieprijzen is dat 6 euro. Een gemiddeld vleesvarkensbedrijf produceert meer warmte dan dat het nodig heeft. Volgens Pijnenburg wordt bij ongeveer de helft van de nieuwbouwprojecten gekozen voor een rondpompsysteem om dierwarmte te benutten.

Warmtepompen

Warmtewisselsystemen waarbij de uitgaande lucht de binnenkomende lucht verwarmt en het gebruik van warmtepompen zijn ook interessant. Hiermee is het verwarmen tot hogere temperaturen mogelijk, wat gunstig is om jonge dieren een meer comfortabele start mee te geven.

Met warmte-koudeopslag (WKO) in de bodem zijn de gasrekening en stroomkosten te verlagen en tegelijkertijd het stalklimaat te verbeteren. Lucht of vloeren kunnen worden verwarmd en gekoeld. Zo'n systeem vergt een investering van grofweg 15 euro per vleesvarkensplaats. Normaal is de terugverdientijd vijf jaar, maar met de hoge energieprijzen is dat de helft korter.

Een op de vijf

Omdat op zeugenbedrijven meer warmte nodig is, is investeren in een warmtepomp interessant. Een op de vijf bedrijven heeft volgens de DLV-er al een warmtepomp. De investering kost ongeveer 100 euro per zeug en levert onder normale omstandigheden jaarlijks een besparing op van 21 euro en een terugverdientijd van vijf jaar. Bij de huidige hoge energieprijzen is dat rond de drie jaar. Zeker als een zeugenhouder de toekomst in wil, zou hij een dergelijke investering moeten doen.

Ook met het installeren van bijvoorbeeld ledlampen en bewegingssensoren op de verlichting is de stroomrekening te drukken. Binnen twee jaar zijn dergelijke investeringen terug te verdienen. 'Je bespaart er geen gigantische bedragen mee, maar elke euro is er een', zegt Pijnenburg op de site van DLV Advies.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer