%27Hoe+anders+is+2023+begonnen%27
Blog
© Studio Van Assendelft

'Hoe anders is 2023 begonnen'

Iedereen heeft tradities, wij ook aan het begin van een nieuw jaar. Op 6 januari is het Driekoningen. Bij ons thuis zat er dan een erwt in de pudding (kookpudding). Degene die de erwt had, mocht de eerstvolgende zondag kiezen wat we aten en de koning met kroon spelen.

In ons gezin heb ik die traditie enigszins aangepast. De datum is natuurlijk gelijk gebleven, maar de pudding is geüpgraded naar een heerlijke 'Hemelse modder'. De eerstvolgende zondag wordt een zondag dat iedereen kan.

Dat zo'n traditie aanstekelijk werkt, blijkt wel uit het jaarlijkse tafelbezoek op 6 januari. Zelfs de nieuwe familieleden – allemaal schoonzonen ons geval – schuiven trouw aan in de hoop dat ze een erwt in de stevige chocolademousse aantreffen. Zo'n tafereel alleen al is leuk om te zien.

Als de erwtenvinder ter plekke het lievelingsmenu samenstelt, wordt er driftig overlegd. Gaan we voor aardappelen-groente-vlees of pasta of……?

Dit jaar werd onze familietraditie overschaduwd door het trieste bericht van mijn vader. Juist op 6 januari was hij gestopt met eten en drinken. Voor een Bourgondiër als hij is zoiets een enorme stap. Mijn vader hield van eten en drinken en kon daar volop van genieten. De laatste maanden kon hij dat niet meer en zijn eten werd vloeibaar. De laatste vier maanden zat hij in een hospice en zei nog: 'De cirkel is rond.'

Zonder eten en drinken kun je niet lang meer leven, ook mijn vader niet. Op 13 januari op 86-jarige leeftijd is hij overleden.

Gelukkig hadden we samen al meermaals gesproken over een bij hem passend afscheid. Het regelen van allerlei zaken na een overlijden vergt tijd en energie, maar enige voorbereiding geeft wel wat verlichting. Over wat hij graag op zijn rouwkaart en het gedachtenisprentje wilde hebben staan. Over wat voor muziek hij tijdens de afscheidsviering graag wilde laten horen. Het is fijn om in de geest van mijn vader terug te kunnen kijken op een mooie viering van het afscheid van zijn leven.

Ook denk ik dat onze driekoningentraditie voortaan net iets anders aan zal voelen.

Miriam Berkvens
Oijnk! in Veghel

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  12° / 3°
  30 %
 • Zaterdag
  17° / 4°
  70 %
Meer weer