Keukenafval+en+varkensmest+goede+voedingsbron+insecten
Nieuws
© NVWA

Keukenafval en varkensmest goede voedingsbron insecten

Larven van de zwarte soldaatvlieg groeien prima op zowel keukenafval van restaurants als op vaste varkensmest. Dat blijkt uit een eerste onderzoek door Teun Veldkamp en zijn collega's van Wageningen Livestock Research.

In het onderzoek zijn zes alternatieve voedingsbronnen voor de insectenlarven getest: keukenafval van (fastfood)restaurants, vaste varkensmest, dunne varkensmest gecombineerd met kippenvoer, digestaat van de suikerbietenfabriek, olijvenpulp en bermgras. Als controle is kippenvoer als voedingsbron voor de insectenlarven ingezet.

Uit het onderzoek komt keukenafval als beste naar voren. De larven groeiden bijna twee keer zo snel als op kippenvoer. Ook vaste varkensmest bleek een goede voedingsbron. De larven groeien dan bijna net zo snel als op kippenvoer. 'Met deze voedingsbronnen is inmiddels vervolgonderzoek opgestart', meldt Veldkamp.

Op dunne varkensmest gecombineerd met kippenvoer groeiden de larven op zich wel goed, maar de vraag is dan of dit dan niet vooral komt door het kippenvoer dat in het mengsel zit. Digestaat en vooral olijvenpulp en bermgras bleken slechte voedingsbronnen. 'Ook larven kunnen deze voedingsbronnen slecht verteren', zegt de onderzoeker. 'Bij deze minder geschikte voedingsbronnen voor de insecten was de ammoniakuitstoot dan ook hoog.'

Onderzoek naar voedselveiligheid

Voorlopig zijn keukenafval en vaste varkensmest nog niet inzetbaar voor de insectenkweek. Deze grondstoffen zijn binnen de Europese regelgeving niet toegestaan. Daarom loopt er ook onderzoek naar de voedselveiligheid van deze alternatieve voedingsbronnen voor de insecten. Daartoe zal het onder andere van belang zijn dat er geen verontreinigingen in de voedingsbronnen zitten, dus bijvoorbeeld geen verpakkingsmateriaal, medicijnresten of ziektekiemen.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer