Aftrap+stalklimaatdag+is+in+stadion+PEC+Zwolle
Nieuws
© Studio Van Assendelft

Aftrap stalklimaatdag is in stadion PEC Zwolle

Een optimaal stalklimaat voor varkens is een dynamisch gebeuren. Op 3 en 13 oktober worden tijdens een symposium nieuwe inzichten, ontwikkelingen en praktische adviezen gedeeld. De aftrap van de stalklimaatdag vindt plaats in het stadion van PEC Zwolle.

Een toekomstbestendige varkenshouderij is gebaat bij een gezond stalklimaat. De varkens, de mens en het bedrijfsresultaat plukken daar de vruchten van. Bovendien liggen er uitdagingen op het gebied van werkplezier, diergezondheid, bigvitaliteit en lange staarten. Daarom wordt sinds 2019 nog nadrukkelijker op het thema stalklimaat samengewerkt tussen het bedrijfsleven, de overheid en maatschappelijke organisaties. Vanuit de sector maken tien ketenpartners, Wageningen Livestock Research en Connecting Agri & Food daar deel van uit.

Resultaten van die samenwerking worden tijdens twee identieke klimaatsymposia gedeeld. Op 3 oktober in Zwolle en tien dagen later in Venray. Voorzitter Linda Verriet van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Bart van Assum van de LNV-directie Voedsel, dier en consument gaan in op de winst van luchtkwaliteit en een optimale omgevingstemperatuur. Ze delen nieuwe wetenschappelijke inzichten die winst geven op het gebied van technische kengetallen, diergezondheid, vermindering van bijtgedrag en meer werkplezier.

Gezond Hollands stalklimaat

Erwin Stienen van Stienen BE en Anita Hoofs van Wageningen Livestock Research lichten toe hoe een gezond Hollands stalklimaat kan worden gecreëerd voor mens en dier. Klimaatinstellingen die passen bij de varkens en de dagelijkse weersomstandigheden en conditioneren van stallucht.

Het monitoren van het stalklimaat is te doen met verschillende sensoren. Hier gaan Martijn Steenaert van Boehringer Ingelheim en Harm van der Sanden van Connecting Agri & Food op in. Praktische adviezen voor de nieuwbouw of verbouw van varkensstallen worden gegeven door Fleur Bartels van de POV en Anita Hoofs.

Rondetafelgesprekken

Ten slotte worden vier rondetafelgesprekken gevoerd: 1. Electro Alert en brandveiligheid, 2. Koelen en verwarmen van binnenkomende lucht, 3. Stalklimaat en bijtgedrag en 4. Ideeën voor nieuwbouw en verbouw.

Het symposium is een initiatief van de POV, het ministerie van LNV, HAS Hogeschool, Aeres Hogeschool Dronten, Stienen BE, Boehringer Ingelheim, Inter Continental, AB Werkt, PinC Agro en Vion.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer