Gemeente+wil+akkerland+of+vee+op+plek+afgebrand+varkensbedrijf
Nieuws
© Ruben Meijerink

Gemeente wil akkerland of vee op plek afgebrand varkensbedrijf

Gemeente Buren wil dat het terrein van De Knorhof in het Gelderse Erichem in het vervolg wordt gebruikt als akkerland of voor het weiden van vee. Dat staat in het gewijzigde bestemmingsplan dat deze week is gemaakt.

De Knorhof met meer dan 20.000 varkens brandde in 2017 af en gold als de grootste varkensfokkerij van Nederland. Eigenaar Adriaan Straathof wil herbouwen.

De Knorhof was niet onomstreden. Omwonenden klaagden veel over stankoverlast en protesteerden daarom massaal, toen bekend werd dat de eigenaar de stallen wilde herbouwen. Ook dierenrechtenorganisaties hebben zich steeds verzet tegen herbouw en hielden zelfs herdenkingen voor de verbrande varkens. Na de brand in De Knorhof zijn er nieuwe regels gemaakt voor de brandveiligheid van stallen.

Beroepsverbod

Straathof heeft in Duitsland een beroepsverbod wegens herhaaldelijke overtredingen van de dierenwelzijnswet op zijn bedrijven daar. Hij is sinds 2019 bezig om een nieuwe vergunning te krijgen voor de herbouw van de varkensfokkerij in Erichem.

Gemeente Buren en provincie Gelderland hebben nu besloten dat terugkeer van De Knorhof niet wenselijk is, zowel vanwege de overlast als vanwege de grote stikstofemissie die het bedrijf veroorzaakt. Er is daarom in het nieuwe bestemmingsplan geen ruimte meer voor het bedrijf. De Burense raad moet het nieuwe plan nog goedkeuren. Straathof heeft in het verleden veel geprocedeerd tegen gemeentelijke besluiten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zaterdag
  11° / 6°
  55 %
 • Zondag
  12° / 5°
  20 %
 • Maandag
  10° / 3°
  5 %
Meer weer