Wat+betekent+de+PRRS%2Dvrije+status+voor+ons+in+Nederland%3F
Partner MSD Animal Health

Wat betekent de PRRS-vrije status voor ons in Nederland?

Niet alleen in Nederland maken ze zich sterk voor het terugdringen van PRRS door het nationaal PRRS-plan. Ook in Hongarije zijn de nodige maatregelen genomen om de varkensziekte aan te pakken en buiten de deur te houden. Om PRRS-vrij te blijven, eist Hongarije bijvoorbeeld dat alle geïmporteerde biggen een PRRS-vrije status hebben.

Die maatregel heeft nogal wat gevolgen voor de export van de omliggende landen. Zo is de export van Nederlandse biggen naar Hongarije sterk verminderd en is de export vanuit Duitsland naar Hongarije juist gestegen.

Samenwerking

Hoe heeft Hongarije eigenlijk een PRRS-vrije status behaald? Volgens Istvan Szabo, kartrekker van het PRRS Eradicatieplan in Hongarije, is met name samenwerking de sleutel tot succes. Volgens hem moet elke varkenshouderij, elke regio en elk land de handen ineenslaan voor een maatwerkaanpak tegen PRRS. 'Er is geen generieke aanpak. Juist door op bedrijfsniveau te sturen, kun je het verschil maken.'

Daarnaast geeft Szabo aan dat vaccinatie alleen niet voldoende is om PRRS volledig terug te dringen. Ook zaken als management en biosecurity spelen een belangrijke rol.

In onderstaande video licht Istvan Szabo verder toe hoe Hongarije een PRRS-vrije status wil bereiken.


Over MSD Animal Health

MSD Animal Health ontwikkelt en produceert een vernieuwend pakket aan hoogwaardige diergeneesmiddelen en servicediensten voor de preventie, behandeling en...

Lees verder »