Duitse+markt+nadeel+voor+Nederlandse+bio%2Dvarkens
Nieuws
© Varkens Archief

Duitse markt nadeel voor Nederlandse bio-varkens

Duitsland kent meer aanbod dan vraag op de markt voor biologische vleesvarkens. Daardoor ontstaat ook in Nederland druk op de prijzen. Het Duitse aanbod is hoog door uitbreidingen in Denemarken, weet voorzitter Jeroen Neijmeijer van de Vereniging van Biologische Varkenshouders (VBV).

De afzet van biologische varkens in Nederland heeft (nog) niet te lijden onder de economische crisis. 'De afzet krimpt niet', weet Neijmeijer: 'Wel stabiliseert de afzet, terwijl er anders doorgaans sprake is van een langzame, gestage groei.'

De Nederlandse biologische sector is echter ook afhankelijk van de Duitse markt voor de afzet van biologisch varkensvlees. Die Duitse markt heeft te maken met een te hoog aanbod. Dat komt met name omdat er in Denemarken een stimuleringspremie is geweest om over te schakelen naar biologische varkenshouderij. Deense biologische varkens gaan ook naar de Duitse markt.

Flinke aderlating

Door de stagnerende afzet heeft een van de Duitse afnemers van biologische varkens de prijs flink moeten verlagen met 45 cent per kilo. Een flinke aderlating voor de getroffen varkenshouders. Als de voerprijzen niet zo hoog zouden zijn, konden de varkenshouders dit nog wel dragen. 'Nu wordt het toch wel moeilijk', stelt Neijmeijer.

De belangrijkste les van de huidige situatie is in zijn ogen dat de overheid niet zomaar rechtstreeks de omschakeling naar biologische varkenshouderij moet stimuleren. De markt moet volgens de VBV-voorzitter bepalend zijn voor de vraag en daar moet je het aanbod op afstemmen. 'Wat de overheid wel kan doen, is de vraag naar biologische producten stimuleren.'

Overheidskantines

Dat kan volgens Neijmeijer bijvoorbeeld door een ander btw-tarief, verschil te maken bij de controlekosten, de gelden vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) gerichter inzetten en in de eigen overheidskantines een deel biologische producten gebruiken. 'En als de vraag er is, kunnen varkenshouders omschakelen. Stimuleer je eerst omschakeling voor de markt er is, dan help je een gezonde sector om zeep.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer