%27Kostprijs+bewust+be%C3%AFnvloeden%27
Blog
© Zoetis

'Kostprijs bewust beïnvloeden'

In de winterdagen zet ik vandaag de dag de verwarming een graadje lager dan tijdens eerdere winters. Goed voor het klimaat en zeker voor de portemonnee. Afgelopen jaar zat er enorm veel variatie in de prijs voor een kuub gas. De gelukkige consument betaalt nu nog altijd 30 eurocent, maar prijzen van 4 euro per kuub gas zijn helaas geen uitzondering. Het prijsplafond is voor consumenten een tijdelijke oplossing, maar voor varkenshouders hebben de gestegen energiekosten al lange tijd een enorme impact op de kostprijs.

Om de kostprijs te drukken, zijn veel maatregelen mogelijk. De temperatuur wat lager instellen, minder ventileren of een biggenvaccin minder inzetten, om er maar wat te noemen. Op de korte termijn hebben deze maatregelen een duidelijk effect: lagere kosten. De effecten op de lange termijn zijn veel lastiger in te schatten. Als je na een half jaar de balans opmaakt, kan het zomaar zijn dat er wat meer longafwijkingen zijn of dat de dieren minder presteren. Het is dan de vraag of de getroffen maatregel kosteneffectief is geweest. Bovendien wil je niet te veel inboeten op de gezondheid.

Desondanks maken de huidige marktomstandigheden het soms noodzakelijk om een dergelijke kostprijsdrukkende maatregel te nemen. Maak in die situatie gebruik van uw netwerk. Uw dierenarts, voeradviseur en collega's kunnen u helpen om een inschatting te maken van de risico's en de daaruit voortvloeiende extra kosten en welke dingen u vooral beter niet kunt doen.

Probeer zoveel mogelijk bewust onderbouwd te beslissen. Soms valt dat goed uit; de biggen blijken prima te blijven presteren, omdat de verwarming altijd al aan de hoge kant stond. Als het tegenvalt, is het zaak om dit zo vroeg mogelijk te signaleren, zodat de schade beperkt blijft.

Ik hoop van harte dat het voor varkenshouders dit jaar weer wat makkelijker wordt. Misschien zullen er varkenshouders stoppen onder de voorwaarden van de opkoopregeling. Voor de rest is het dan hopen dat de markt haar werking gaat doen, zoals dat ook bij de gasprijzen gebeurde: gelijke vraag en een dalend aanbod doen de prijs stijgen. Dan valt er ondanks de steeds hogere kostprijzen misschien eindelijk weer eens een goede boterham te verdienen. Succes dit jaar.

Twan van Berlo
Varkensarts bij Zoetis

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer