Ervaring+met+vrijloopkraamhok+resulteert+in+minder+uitval
Nieuws
© Varkens Archief

Ervaring met vrijloopkraamhok resulteert in minder uitval

Een uitval van gemiddeld 11 procent behalen de Zwitserse zeugenhouders in vrijloopkraamhokken. De uitval is al jaren aan het dalen sinds de verplichting tot omschakeling naar vrijloopkraamhokken in 2007.

De omschakeling naar vrijloopkraamhokken was in Zwitserland bij nieuwbouw al sinds 1997 verplicht. In 2007 moesten alle bedrijven zijn omgeschakeld.

Zwitserland telt in totaal 631 zeugenbedrijven. Gemiddeld ligt het aantal levend geboren biggen op 13 biggen per zeug, de uitval op 11 procent en het aantal gespeende biggen per zeug per jaar op 26,9 procent. Dat blijkt uit de managementcijfers van Suisag, meldt het Duitse vakblad SUS.

10 procent beste

De 10 procent beste bedrijven zitten daar flink boven. Het aantal levend geboren biggen ligt op 14,1 en de uitval op 9,1 procent. Daarmee komt de productie bij 2,41 worpen per jaar uit op 30,8 gespeende biggen per zeug per jaar.

Het aantal levend geboren biggen heeft geen relatie met de uitval blijkt wel uit de cijfers van de 10 procent minst presterende bedrijven. Daar produceren de zeugen 12,3 biggen, maar de uitval is daarbij 12,5 procent. Deze bedrijven komen daardoor niet verder dan 24 gespeende biggen per zeug per jaar.

Optimaal management

Voor het behalen van goede resultaten zijn volgens de Zwitsers een optimaal management en een goede inrichting van het kraamhok belangrijk. Vanwege de welzijnseisen lijken de Zwitserse kraamhokken overigens nog het meest op de kraamhokken in de biologische sector. Gebruik van strooisel is in Zwitserland ook verplicht.

Voor een lage uitval is het verder nodig om zowel bij de zeugen als de biggen te selecteren voor een lage uitval, melden de Zwitsers. De meeste varkenshouders maken daarbij gebruik van de genetica van Suisag.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer