Deense+omschakelaars+naar+vrijloopkraamhok+wacht+subsidie
Nieuws
© Denkavit

Deense omschakelaars naar vrijloopkraamhok wacht subsidie

Deense zeugenhouders die willen omschakelen naar vrijloopkraamhokken komen in aanmerking voor een subsidieregeling. Die vergoedt 40 procent van de investeringskosten in de vrijloopkraamhokken.

Om in aanmerking te komen voor de subsidie moet het vrijloopkraamhok een oppervlakte hebben van 6 tot 7,2 vierkante meter. Daarnaast zullen er nog een aantal minimumeisen worden gesteld aan de inrichting van het kraamhok. De Denen gaan daarbij uit van een investering van 4.000 kroon, zo'n 537 euro, per vierkante meter. Daarvan kan de zeugenhouder dan 40 procent vergoed krijgen.

Voor de subsidieregeling is 25 miljoen kroon beschikbaar. Met die ruim 3 miljoen euro kunnen zo'n 2.500 kraamhokken worden gesubsidieerd. De aanvraagperiode begint dit najaar. De regeling is nog in concept, aanpassingen aan de exacte voorwaarden en subsidiebedragen zijn nog mogelijk.

Toekomst is vrijloop in hele EU

Volgens hoofdonderzoeker Vivi Aarestrup Moustsen van Seges Innovatie is overstappen naar vrijloopkraamhokken zeker te overwegen. 'Duitsland heeft al besloten dat zogende zeugen uiterlijk in 2036 in vrijloopkraamhokken gehuisvest moeten zijn. Landen als Zweden, Zwitserland en Noorwegen hebben het gebruik van kraamboxen al uitgefaseerd. De EU verwacht tegen 2023 voorstellen in te dienen voor nieuwe welzijnswetgeving op dit gebied.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer