Welzijn+in+beeld
Blog
© Maartje van Berkel

Welzijn in beeld

Op het Hogere Varkensgezondheid Symposium op 19 april stonden mijn collega Thomas Wijnands (Farm Health Coach) en ik op het podium met een presentatie over 'Welzijn in beeld'. We hielden het publiek een mooie collectie aan beelden en verhalen voor uit de praktijk. Beelden die we gewoon met de ogen kunnen zien, maar ook beelden die echt een aanvulling zijn op onze eigen waarneming.

Zo maakt Thomas Wijnands regelmatig gebruik van een monitor die camerabeelden maakt over langere tijd zodat je veel beter het liggedrag van dieren in beeld krijgt. Beter dan wanneer je zelf even een afdeling in loopt. Ook ziet hij zo soms dat de omgeving voor een zeug in de lactatie echt te warm is, of het nestje voor de big echt te koud.

Ik heb beelden laten zien van de warmtecamera, die regelmatig 'eyeopeners' zijn in de stal. Ook weten we tegenwoordig uit wetenschappelijk onderzoek dat hoe problemen als oornecrose en staartbijten binnen ín dieren kunnen ontstaan. Is er sprake van mycotoxines, te weinig ruwvoer, te weinig wateropname of stress - dan gaan de darmen lekken en komen gifstoffen in de bloedsomloop van het varken.

Het begint al bij de zeug in de dracht. Als daar dingen fout gaan kunnen we dit de eerste levensdagen al aan de big zien bijvoorbeeld aan de oren, staarten, navels en voeten. Ook lieten we zien dat dieren in verrijkte omgeving beter kunnen omgaan met infecties zoals PRRS en APP.

Wij vonden het zelf heel leuk om ons publiek mee te nemen in deze beelden en we zijn blij met de vele positieve reacties. We hebben hiermee de varkenshouderij willen inspireren om nog een extra stapje vooruit te zetten op het gebied van dierenwelzijn en diergezondheid. Want gezonde en blije dieren zijn de basis voor een goede productie!

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's bij Dierenartsenpraktijk Lintjeshof
en voorzitter van het Collectief Praktiserende Dierenartsen

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer