Even+afkoelen%21
Blog
© Maartje van Berkel

Even afkoelen!

Vaccinatie - adaptatie en cooling down! Het is een van de mantra's die ik als dierenarts blijf herhalen als het gaat om het veilig laten instromen van opfokgelten voor vervanging van de zeugenstapel. Het is zeker ook een van de belangrijke aspecten die we onder de loep nemen in het PRRS-project. In het kader van de Boehringer Ingelheim PRRS-award mogen we dit jaar tien bedrijven met in totaal >20.000 zeugen begeleiden bij de aanpak van PRRS.

Vaak denken we het allemaal goed te doen met de instroom van vervangende gelten in de zeugenstapel, maar in de praktijk valt het toch nogal eens tegen. Lintjeshof maakt hiervoor gebruik van Farm Health coaches. Die kijken mee met de dierenarts, varkenshouder en zijn personeel. Want hoe ga je dit inrichten zodat het klopt én werkt?

Het vaccineren van de gelten lijkt nog het eenvoudigste. Je maakt een schema met je dierenarts en voert dit uit. Maar ook de uitvoering van de vaccinaties vraagt aandacht. Hoe doe je dit correct, netjes en bij de juiste leeftijdsgroepen.

De volgende stap wordt al wat ingewikkelder: de adaptatie, dus het in contact brengen van de gelten met bedrijfseigen ziekteverwekkers. Ook hier vinden we meestal wel goede oplossingen voor de uitvoering. En door de voorafgaande vaccinaties probeer je zoveel mogelijk schade te beperken en weerstand te stimuleren.

Echter het meest kritische punt zit hem in de staart: de cooling down. Als je dieren besmet hebt, moet je zorgen dat ze niet meer volop ziektekiemen uitscheiden als je ze introduceert in de dekstal. Dit heeft tijd nodig. Dit is wel eens een hele puzzel, zeker als er meerdere leeftijden gelten in een afdeling zitten. Maar gelukkig komen we er meestal wel uit. Als het principe duidelijk is, bedenken we een oplossing die werkt.

Helaas heb ik het fenomeen quarantaine zelf ook moeten ervaren de afgelopen weken. Ik raakte besmet met het coronavirus. Ondanks een driedubbele vaccinatie. De schade was weliswaar beperkt. Maar ik moest nu zelf in quarantaine om te zorgen dat ik geen huisgenoten en klanten zou besmetten. Een weekje afkoelen dus.

Karien Koenders
Dierenarts en adviseur gezondheidsprogramma's bij Dierenartsenpraktijk Lintjeshof en voorzitter van het Collectief Praktiserende Dierenartsen

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer