Belgi%C3%AB+produceert+9+procent+minder+varkensvlees
Nieuws
© Varkens Archief

België produceert 9 procent minder varkensvlees

Een groeiend aantal Belgische varkenshouders gooit het bijltje erbij neer, blijkt uit cijfers van het Vlaamse departement Landbouw & Visserij. In de eerste zeven maanden van dit jaar zijn er 9 procent minder varkens geproduceerd dan in dezelfde periode in 2021. De crisis van hoge kosten en te lage opbrengsten van de varkens houdt aan.

Daarnaast ziet Boerenbond grote onzekerheden naar de toekomst voor varkenshouders, waaronder het stikstofdossier.

Varkensboerin Annelies Wanzele stootte dit jaar haar 200 zeugen af en houdt nu nog 1.800 vleesvarkens. Hierdoor heeft ze meer ruimte om de verkoop van varkensvlees van eigen hoeve, de korteketenverkoop, te vergroten. De verkleining van de veestapel op het bedrijf van Wanzele is symbolisch voor de Vlaamse situatie, meldt vilt.be. Eind 2021 besloot varkenshouder en voorman Bart Vergote van het Algemeen Boerensyndicaat al hetzelfde te doen en stootte 280 zeugen af.

Bij de 9 procent krimp blijft het volgens Boerenbond dit jaar niet, omdat ook de periode augustus tot en met december geen gunstig economisch perspectief lijkt te bieden. Oftewel, een verdere verlaging van de varkensvleesproductie in België zit in het verschiet.

Korte opleving

Even leek het erop dat de verbetering in de rentabiliteit van varkensbedrijven zich door zou zetten. Tot en met augustus noteerden de varkensvleesprijzen 33 procent hoger dan in dezelfde periode van 2021. Een van de redenen daarvan was het gedaalde varkensaanbod in de Europese Unie.

Tegenover de prijsstijging van vlees stond ook een voerprijsstijging van 33 procent ten opzichte van 2021. Ook energieprijzen zijn intussen fors gestegen. De rentabiliteitsindex voor gesloten varkenshouderijen in België pakten daarom negatief uit.

Nu de vleesprijzen weer aan het dalen zijn en voerprijzen weer wat verder stijgen, wordt de situatie voor varkenshouders alleen maar minder florissant. Onder Belgische varkenshouders gaan de komende tijd nog flink wat spaanders vallen.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer