Belgisch+onderzoek%3A+doet+muziek+iets+met+varken+of+niet%3F
Nieuws
© Tweeluik Fotografie

Belgisch onderzoek: doet muziek iets met varken of niet?

Heeft muziek invloed op het gedrag van varkens? Een antwoord op die vraag hopen Belgische onderzoekers tegen het einde van het jaar te hebben, meldt Reuters.

Het onderzoek komt er op initiatief van de Vlaamse varkenshouder Piet Paesmans. Die merkte dat zijn varkens reageerden op muziek toen zijn zoon een deuntje zong in de stal tijdens het insemineren.

Zijn zeugen leken opgewonden en begonnen met hun staart te kwispelen. 'Ik dacht: dit is te mooi om te laten liggen. Dat moeten we ook met de andere varkens proberen', meldt Paesmans aan Reuters vanaf zijn boerderij. Die ligt halverwege Brussel en de Nederlandse grens.

Playlist in de stal

Sindsdien heeft Paesmans een playlist in de stal die samenvalt met verschillende delen van de dag, waarbij hij energieke muziek speelt als hij wil dat de varkens actief zijn en slaapliedjes aan het eind van de dag. 'Jolly dance-nummers zijn de grootste hits. Ze beginnen echt te kwispelen en als het echt dynamisch is, beginnen ze zelfs rond te dansen en te stoeien. Rockmuziek is te sterk, daar houden ze niet van', weet Paesmans.

Volgens projectcoördinator Sander Palmans is er niet veel bekend over de reactie van varkens op muziek, maar de ervaring van Paesmans sluit aan bij de bestaande kennis over de effecten van geluiden op dieren. 'Er is zonder twijfel een effect van specifieke geluiden op dieren. Het is dus echt mogelijk dat muziek hetzelfde effect kan hebben', zegt hij. Palmans voegt daaraan toe dat muziek kan helpen om verveling, die in verband wordt gebracht met stress, te verlichten.

Kenniskringen

Paesmans doet in Nederland mee aan het project hokverrijking. Hij is lid van een van de drie kenniskringen die worden begeleid door Wageningen Livestock Research en het open kenniscentrum VKON uit het Overijsselse Den Ham. Doel van het project, waarvan onlangs de laatste kring startte, is het delen van praktische ervaringen met hokverrijking. Die kan verveling bij varkens tegengaan, maar de resultaten daarmee in de praktijk zijn wisselend.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
 • Vrijdag
  22° / 14°
  90 %
Meer weer