Vleesnoteringen+deze+week+in+de+achteruit
Nieuws
© Jos Thelosen

Vleesnoteringen deze week in de achteruit

De Duitse VEZG-prijs, Vion Duitsland en Tönnies noteerden vorige week 10 cent lager. Beurs 2.0 geslacht kwam met een verlaging van de notering voor weeeknummer 40 met 8 cent. Vion hield de prijsval voor deze week beperkt met een verlaging van 4 cent per kilo geslacht gewicht inclusief btw.

Er is veel onrust op de varkensmarkt. In Duitsland worden wekelijks 100.000 varkens minder geslacht en is er sprake van onderbezetting van de slachtcapaciteit. Er zijn sterke signalen dat bij Duitse slachterijen ingrijpende reorganisaties op stapel staan. Daarnaast kunnen zij het vlees niet vlot kwijt.

De inkoopprijzen in Nederland stonden al onder spanning. Dat resulteerde onlangs tot het eenzijdig openbreken van de contracten door Vion en Van Loon. Beurs 2.0 reageerde door afgelopen vrijdag 8 cent van de notering af te doen voor deze week en noteert nu 1,87 euro per kilo geslacht gewicht, exclusief btw.

Afglijden prijzen

Marktkenners vrezen dat de noteringen verder zullen afglijden. Vion laat de weeknotering die drie weken lang standhield op 2,07 euro, met 4 cent dalen en komt voor week 40 uit op 2,03 euro per kilo geslacht gewicht inclusief btw.

Vion ziet een ruim passend aanbod aan vleesvarkens met iets oplopende gewichten. In de keten van de vleesverwerkers in Europa wordt volgens Vion kritisch gekeken naar de voorraadposities met name vanwege de zeer sterk gestegen productiekosten. Op de korte termijn is er minder vraag naar vlees en vleesdelen.

Op de wereldmarkt zijn de mogelijkheden vanuit Europa beperkt als gevolg van andere prijsniveaus. China laat zich voornamelijk bedienen door de goedkopere Zuid-Amerikaanse landen. Daarom kan Europa momenteel in China geen goede aansluiting krijgen, aldus Vion.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer