Saldo%27s+varkens+in+augustus+iets+hoger+dan+jaar+terug
Nieuws
© Varkens Archief

Saldo's varkens in augustus iets hoger dan jaar terug

Augustus was de eerste maand dit jaar waarin het saldo van de vleesvarkens hoger lag dan in dezelfde maand in 2021. Eenzelfde beeld laat het saldo in de zeugenhouderij zien, meldt Agrimatie van Wageningen Economic Research.

Ten opzichte van 2021 steeg het saldo in de vleesvarkenshouderij 4.400 euro tot 16.700 euro. Als reden daarvoor voert Agrimatie aan dat de opbrengsten sterker stegen dan de kosten voor voer en biggen. De opbrengsten waren in augustus voldoende om de vaste kosten te dekken, waardoor er een positief inkomen resteerde. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met 2.600 gemiddeld aanwezige vleesvarkens.

In de zeugenhouderij lag in augustus het saldo 5.100 euro hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat komt omdat de opbrengsten meer stegen dan de kosten. Het saldo van 9.000 euro ligt nog wel bijna 70 procent onder het langjarig gemiddelde van 2012 tot en met 2021. De overige kosten worden slechts voor een klein deel gedekt en het inkomen is daardoor sterk negatief. De resultaten zijn berekend voor een bedrijf met gemiddeld duizend zeugen.

Dieptepunt

Het voortschrijdend jaarsaldo van vleesvarkens lag in augustus 105.000 euro onder het langjarig gemiddelde. Dat jaarsaldo is in juli verder gedaald naar het laagste niveau in vele jaren door de lagere saldi. Ondanks een licht herstel in augustus lag het voortschrijdend jaarsaldo 40 euro onder het langjarig gemiddelde saldo van 70 euro per vleesvarken per jaar.

Op vermeerderingsbedrijven eenzelfde beeld, blijkt uit de Agrimatie-cijfers. Daar lag het voortschrijdend jaarsaldo in augustus 537.000 euro onder het langjarig gemiddelde. In april 2020 werd nog de top bereikt van bijna 621.000 euro per bedrijf (621 euro per zeug) boven het langjarig gemiddelde. Daarna zette een daling in naar het dieptepunt in juli. In augustus is het voortschrijdend jaarsaldo slechts een fractie hoger uitgekomen op 34 euro per zeug negatief, tegen een langjarig gemiddelde van 504 euro per zeug.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer