Forse+kritiek+op+Duits+dierenwelzijnslabel
Nieuws
© John lamers

Forse kritiek op Duits dierenwelzijnslabel

De Duitse vereniging van varkenshouders ISN en dierenwelzijnslabel Initiative Tierwohl hebben forse kritiek op het dierenwelzijnslabel dat de Duitse overheid wil invoeren.

Initiative Tierwohl geeft kritiek in een artikel in het Duitse blad TopAgrar. De ISN plaatst het commentaar op haar eigen website. Beide vinden het wetsontwerp voor de invoering van het dierenwelzijnslabel van de overheid op zijn zachtst gezegd gebrekkig.

De ISN stelt dat het dierenwelzijnslabel zal zorgen voor een concurrentienadeel voor de Duitse varkenshouders. Een belangrijk kritiekpunt is dat het label alleen zou gelden voor vleesvarkens, terwijl zeugenhouders juist nu staan voor grote investeringen en daarna blijvende kostenverhogingen in het belang van het dierenwelzijn. Daarbij zijn de investeringen die varkenshouders moeten doen volgens de ISN veel hoger dan waar de overheid van uitgaat.

De vraag is of de extra kosten voor de varkenshouders worden vergoed. Volgens Initiative Tierwohl kan dat ertoe leiden dat de varkenshouders niet aan extra welzijnseisen kunnen gaan voldoen en ze voor het laagste basisniveau blijven produceren.

Alleen voor Duitse vleesvarkens

Groot probleem vinden de ISN en Initiative Tierwohl dat het dierenwelzijnslabel alleen voor Duitse varkens gaat gelden. Voor vlees vanuit het buitenland is het label vrijwillig. Ook voor verwerkte producten zou het label niet gelden. Voor producten waar vlees van meerdere houderijvormen en/of vanuit het buitenland in zit, zal worden gewerkt met een procentueel aandeel van de verschillende houderijvormen. Dat is een sluiproute om goedkoper geproduceerd vlees erin te mengen en daarmee de prijzen te drukken, meent de ISN.

Het dierenwelzijnslabel gaat niet gelden voor pluimvee- of rundvlees. Dat kan er volgens Initiative Tierwohl voor zorgen dat consumenten overstappen van het duurdere varkensvlees dat volgens hoge dierenwelzijnsnormen wordt geproduceerd naar pluimvee- of rundvlees zonder dierenwelzijnslabel.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer