Efsa+brengt+advies+uit+voor+verbeteren+welzijn+varkens
Nieuws
© Twan Wiermans

Efsa brengt advies uit voor verbeteren welzijn varkens

Efsa, de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid, heeft aanbevelingen gedaan voor het verbeteren van het welzijn van gehouden varkens in de Europese Unie. De autoriteit doet dit met het oog op de boer-tot-bordstrategie.

Het advies bevat zestien gevolgen van verschillende houderijsystemen voor het dierenwelzijn. Ze zijn in de ogen van Efsa relevant vanwege hun ernst, duur en frequentie van voorkomen. Daarbij gaat het om bewegingsbeperking, groeps-, hitte- of koudestress en het langdurige honger of dorst.

Zo geeft het Efsa-panel voor Dierenwelzijn en Diergezondheid aanbevelingen om groepsstress te verminderen, wanneer zeugen direct na het spenen of aan het begin van de dracht in groepen worden gezet. Ook zijn stro, hooi of voordroog met een lange stengel volgens dit panel het geschiktst voor het bouwen van nesten.

Verder worden onder meer aanbevelingen gedaan met betrekking tot de ruimte voor lacterende zeugen en het verkleinen van het risico op staartbijten.

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Vrijdag
  22° / 16°
  20 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  20 %
 • Zondag
  23° / 13°
  25 %
Meer weer