Gering+aanbod+van+lichte%2C+dure+varkens+in+Spanje
Nieuws
© Carnica

Gering aanbod van lichte, dure varkens in Spanje

De varkensprijzen in Spanje zijn nog nooit zo hoog geweest. De prijs piekt momenteel op 1,70 euro per kilo levend gewicht en mogelijk komt er nog wat bij. 'De vooruitzichten zijn echter onzeker', stelt marktanalist Guillem Burset.

Spanje kampt sinds begin juli met een hittegolven. In deze hete periode eten en groeien de varkens stukken minder dan normaal, maar dit jaar is het wel extreem. Het gemiddelde geslachte karkasgewicht in Spanje ligt op dit moment bijna 3 kilo onder het gemiddelde geslachte gewicht in vergelijking met hetzelfde moment een jaar geleden. Burset constateert dat het aantal geslachte varkens in Spanje in juli minstens 20 procent lager is dan in de maanden januari en februari. 'Er zijn geen varkens en de varkens die er wel zijn, halen niet het gewenste gewicht.'

Opvallend is dat de varkensvleesmarkt niet normaal reageert op het tekort aan varkensslachtingen in de Europese Unie (EU), merkt Burset op. 'Blijkbaar is er varkensvlees genoeg en stijgt de varkensprijs daardoor niet of amper door.' De varkensvleesmarkt noemt hij daarom ook apathisch. 'De prijzen van vleesvarkens in augustus zullen in Spanje hooguit gelijk blijven op dit hoge niveau', verwacht de marktanalist.

Te grote slachtcapaciteit

Wat er gaat gebeuren, hangt ook af van de ontwikkelingen op andere EU-markten. Twee grote Duitse slachthuizen, Tonnies en Vion, betalen volgens Burset al weken 10 eurocent onder de referentieprijs voor varkens. 'Dit zou een aanzet kunnen zijn voor een algemene prijsdaling, maar het Duitse aanbod van varkens is laag. Daardoor is niet te voorspellen wat er werkelijk gaat gebeuren', zegt hij. 'Maar één ding is zeker: de slachtcapaciteit in Duitsland is momenteel te groot.'

Spaanse slachthuizen lijden week na week aanzienlijke verliezen door gestegen kosten. De verwerkende industrie kampt met negatieve marges omdat ze de forse prijsstijgingen die maart al zijn opgetreden onvoldoende heeft doorberekend. Daarnaast schrijven Spaanse varkenshouders rode cijfers door de gestegen kosten. Burset: 'Het lijkt onmogelijk dat de drie belangrijkste schakels van de Spaanse varkensproductie tegelijkertijd in de problemen komen, maar dit is de realiteit.'

China biedt kansen

In China ziet Burset dat de prijs van biggen al maanden op een hoog of zeer hoog niveau ligt. Dit is volgens hem meestal een teken dat er prijsstijgingen voor slachtvarkens aan zitten te komen. En dat is ook het geval. Tussen april en juni is de varkensprijs gestegen van omgerekend 1,78 euro per kilo levend gewicht naar 3,33 euro.

Deze 87 procent hogere prijs doet Burset vermoeden dat China voor het einde van het jaar zijn leidende rol bij de invoer van aanzienlijke hoeveelheden varkensvlees zal herstellen. 'Dit is volgens mij geen utopie', meldt hij op pig333.com.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Maandag
  23° / 14°
  20 %
 • Dinsdag
  21° / 17°
  50 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  40 %
Meer weer