AgruniekRijnvallei+levert+nu+ook+dierlijk+eiwit+in+varkensvoer
Nieuws
© Eigen Foto

AgruniekRijnvallei levert nu ook dierlijk eiwit in varkensvoer

Het eerste varkensvoer met verwerkt dierlijk eiwit is op 25 juli door AgruniekRijnvallei afgeleverd bij een varkenshouderij in het Overijsselse Rouveen. In het voer zijn pluimvee-eiwitten verwerkt van bijproducten uit de foodindustrie.

'Het gebruik van deze bijproducten draagt bij aan het sluiten van eiwit- en mineralenkringlopen. De varkensvleesproductie wordt meer circulair', zegt commercieel directeur Johan Schuttert.

AgruniekRijnvallei (AR) zet voer met dierlijke producten in de markt onder de naam DM, van Dierlijk Materiaal. Deze lijn kent voeders voor zeugen, biggen en vleesvarkens.

Dierlijk eiwit heeft voor varkens een gunstig aminozuurpatroon en is beter verteerbaar dan plantaardig eiwit. AR ziet in het gebruik van DM-voeders vooral voordelen voor jonge dieren: de biggen groeien sneller en voelen zich prettiger, waardoor ze rustiger zijn. Daarnaast is dierlijk eiwit een goede vervanger voor de grondstof soja. De DM-lijn is bij Schothorst Feed Research beproefd.

Eerste mengvoerleverancier

De eiwitrijke grondstof is afkomstig van een regionaal bedrijf in de foodindustrie. Schuttert: 'AR heeft alles op alles gezet om verwerkt dierlijk eiwit te kunnen gebruiken. We zijn blij dat AR na pluimvee nu ook in varkensvoeders als eerste mengvoerleverancier kan starten met het toepassen van verwerkt dierlijk eiwit.'

Naast verwerkt dierlijk eiwit past AR ook ander dierlijk materiaal toe in dit assortiment: bloedmeel, vet en dicalciumfosfaat. Naast voertechnische voordelen, noemt Schuttert grondstoffen van dierlijke herkomst ook interessant door de prijs.

Zo is DM-voer voor gespeende biggen 2 euro per 100 kilo goedkoper dan het standaard voer. Over de plus in technische resultaten kan hij (nog) geen uitspraken doen.

Assortiment met en zonder dierlijk materiaal

Om te voldoen aan de concepteisen van alle ketens heeft AR een assortiment met dierlijk materiaal en een assortiment zonder dierlijk materiaal. Beide assortimenten worden strikt gescheiden van elkaar geproduceerd. Een varkenshouder moet van te voren toestemming geven om het assortiment met dierlijk materiaal te ontvangen.

Er worden strenge eisen gesteld aan het gebruik van verwerkt dierlijk eiwit. Dierlijke eiwitten afkomstig van pluimvee mogen alleen in varkensvoer gebruikt worden en dierlijke eiwitten van varkens alleen in pluimveevoer.

Doordat AR beschikt over gescheiden productielocaties, kan AR zonder extra investeringen dierlijk eiwit toepassen in varkensvoeders.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Blogs

Stelling

Loading

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer