Frankrijk+verbiedt+vleesnamen+op+plantaardige+producten
Nieuws
© Zwanenberg

Frankrijk verbiedt vleesnamen op plantaardige producten

Frankrijk komt met een verbod op het gebruik van vleesnamen op producten gemaakt van plantaardige eiwitten. Vanaf 1 oktober 2022 mogen namen als 'hamburger', 'steak' of 'worst' niet meer worden gebruikt voor producten die niet van dierlijke oorsprong zijn.

Het nieuwe decreet waarin dat is vastgelegd treedt op 10 oktober in werking in Frankrijk. Dan is het niet meer mogelijk om de terminologie te gebruiken van de sectoren die traditioneel worden geassocieerd met vlees en vis, om producten aan te duiden die niet tot het dierenrijk behoren. Dierlijke voedingsmiddelen die in een bepaalde verhouding plantaardige eiwitten bevatten, zijn vrijgesteld van dit verbod.

Een lijst met vleesbenamingen en een bijbehorend maximumpercentage plantaardige eiwitten is door de Franse overheid opgesteld. Zo mag bacon hooguit 0,5 procent plantaardig eiwit op basis van droge stof bevatten om de naam bacon te mogen hebben. Bij vleeshachee mag dat hooguit 7 procent zijn. Voor de Franse consument is het gebruik van vleesproductnamen helder.

Toch opletten geblazen

Producten met eiwitten op plantaardige basis die legaal zijn vervaardigd of op de markt zijn gebracht in een andere lidstaat van de Europese Unie of in Turkije, mogen nog wel vleesnamen hebben. In de Europese Unie geldt een overeenkomst in het kader van de Europese Economische Ruimte. Daarom kunnen die plantaardige producten met vleesnamen toch nog in de Franse winkelschappen terechtkomen.

Voedingsmiddelen die voor 1 oktober zijn vervaardigd of geëtiketteerd en die voldoen aan de op die datum geldende voorschriften, mogen ook nog gewoon op de markt worden gebracht. Dat mag zolang de voorraad strekt, tot uiterlijk 31 december 2023.

De Nationale professionele Vereniging van Vee en Vlees van Frankrijk is tevreden over het decreet. Het is volgens haar een grote stap voorwaarts wat betreft transparantie van informatie naar de consumenten. Frankrijk is pionier op het gebied van de bescherming van namen en dat zou uitgebreid moeten worden tot op Europees niveau, stelt de vereniging.

Bekijk meer over:

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer