Gert+van+Beek%3A+%27Er+komen+meer+vormen+van+vleesproductie%27
Nieuws
© Twan Wiermans

Gert van Beek: 'Er komen meer vormen van vleesproductie'

Voor de productie van vlees zal er nu in in de toekomst veel meer ruimte komen voor verschillende takken van sport. Dat merkte EPP-voorzitter Gert van Beek duidelijk tijdens de online EuroTier-beurs. 'Van een gesloten bedrijf met 40 zeugen die het vlees regionaal afzet tot de varkenshouder die 100.000 varkens voor de wereldmarkt produceert en ook voor kweekvlees.'

Na een uitstel van najaar 2020 tot februari 2021 kon EuroTier toch niet als fysieke beurs doorgaan. 'Jammer' zegt Gert van Beek, voorzitter van de European Pig Producers (EPP). 'De organisatie van EuroTier heeft veel werk verzet om er een goed online event van te maken. Toch missen we het sociale aspect en het netwerken van een fysieke beurs.'

Maandagavond 8 februari was Van Beek online aanwezig bij de opening en donderdag 11 februari tijdens het Cattle and Pig Event. Daarbij stond de vraag in de spotlights: komt het vlees van de toekomst uit het laboratorium? 'Kweekvlees gaat het helemaal worden', stelde hoogleraar Nick Lin-Hi van de Duitse universiteit van Vechta tijdens zijn inleiding. 'Het zal net zo smaken en ruiken als gewoon vlees én goedkoper zijn. Alle vlees zal in de toekomst uit het lab komen.'

Zo'n vaart zal het volgens Van Beek niet lopen. 'Wel zal er zeker een markt komen voor kweekvlees en het heeft geen zin om je er tegen te verzetten. Een deel van de consumenten zal hiervoor gaan kiezen. Zie het als de ontwikkeling van alcoholvrij bier. Dat was jaren geleden 'not done' om te drinken. Nu hoort het er ook bij.'

Meer marktdifferentiatie

Voor de varkenssector ziet de voorzitter van de European Pig Producers voldoende kansen. 'Er is nu veel meer ruimte voor marktdifferentiatie dan pak 'm beet tien jaar geleden. Van gangbaar naar 1, 2 of 3 sterren van het Beter leven-keurmerk. Er blijven grote (familie)bedrijven die superefficiënt varkens produceren voor de wereldmarkt. Naast concepten voor de supermarkten die bijvoorbeeld Vion in de markt zet en kleine concepten die het vlees in de eigen regio afzetten. De diversiteit is groot.'

Varkenshouders moeten vooral kiezen voor een tak van sport waar ze goed in zijn en waar ze zich in thuis voelen. 'Als je alleen maar hard werkt en geld verdient, maar het eigenlijk niet leuk vindt, dan ben je niet duurzaam bezig' stelt Van Beek. 'Ben je wel met een goed gevoel bezig, dan kun je ook aan iedereen uitleggen wat en hoe je het doet. Belangrijk is wel dat er een goede vergoeding tegenover staat. Daarbij hebben we een politiek nodig die ons niet tegen zit, maar aan het werk laat, zodat we kunnen ondernemen. Dat doen we liever dan op subsidie draaien. De markt moet het betalen.'

Online kennissessies

Vitale Varkenshouderij

Meld je hier aan

Stelling

Loading

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer